Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborným způsobem, jak zužitkovat podzimní úrodu jablek, je výroba domácího jablečného pyré. Příprava je velmi snadná a stačí nám na něj pouze dvě suroviny - jablka a cukr. Výslednou dobrotu využijete do mnoha sladkých i slaných receptů.

Jablečné pyré rozhodně není jen svačinka pro nejmenší strávníky. Můžeme je využít jako náplň koláčů, závinů, přidat do těsta pro větší šťavnatost, do kaší, jogurtů, do nádivek, k pečenému masu i jako zahuštění a oslazení omáček. Je zkrátka všestranné a přebytek můžeme dokonce zamrazit nebo ve sklenicích zavařit, čímž prodloužíme trvanlivost a budeme ho mít kdykoliv po ruce. 

Jak udělat jablečné pyré

Jablečné pyré máme hotové opravdu během chvilky. Stačí zralá jablka povařit do změknutí, rozmixovat a osladit cukrem. Pro svěží chuť můžeme přidat citronovou šťávu i s kůrou a pro vůni mletou skořici s hřebíčkem. A jak na to?

  1. Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte nebo nastrouhejte na struhadle
  2. Dejte do hrnce a podlijte vodou (na 2 kg jablek 250–400 ml vody podle šťavnatosti jablek). Také můžete přidat celé koření, které před mixováním vyjmete. 
  3. Přiveďte k varu a jablka zcela rozvařte.
  4. Poté rozmixujte ponorným mixérem dohladka.
  5. Podle chuti přidejte citronovou šťávu, cukr a mleté koření.
  6. Jablečné pyré můžete také zavařit nebo v uzavíratelných sáčcích zamrazit. 

A co s přebytkem jablíček dál? Vyzkoušejte domácí jablečná povidla na 3 způsoby, s přípravou pomůže náš podrobný videorecept. Hotová povidla využijete jako náplň koláčů, buchet i k potření perníku. 

Přejeme dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli