Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestky jsou oblíbeným ovocem z našich zahrad. Pokud se urodí, tak je sklízíme po koších. Pak vyvstává otázka, jak je nejlépe zpracovat a co dobrého z nich udělat. Nejoblíbenějším produktem jsou povidla, ale švestky můžeme také sušit, zavařovat a mrazit.

Mražení je snadnou a oblíbenou metodou konzervace ovoce i zeleniny. Uplatní se také při ukládání švestek - když oblíbené ovoce zmrazíme, využijeme je na pečení výborných švestkových koláčů, do knedlíků i na skvělé a lahodné crumble

Jak mrazit švestky

Na mražení švestek si připravte pevné mikrotenové sáčky a gumičky nebo jiné uzávěry.

  • Švestky nejprve dobře umyjte v chladné vodě a nechte okapat. Jsou některé plody místy příliš změklé? Nejspíš je v nich červ.
  • Umyté švestky rozpůlte a vypeckujte. Červivé nebo jinak nekvalitní plody vyhoďte na kompost.
  • Zdravé švestky narovnejte do mikrotenových sáčků, zbavte je přebytečného vzduchu, sáčky uzavřete gumičkou a uložte do mrazničky. Pro lepší přehled je můžete označit datem uložení.
  • Tip: Když rozpůlené švestky nejprve rozložíte na tác a necháte takto zmrazit, plody se vzájemně nespojí, zůstanou oddělené a jejich použití bude snadnější. Po zmražení je nasypte do sáčků a uložte.
  • Pevné a zdravé švestky lze mrazit i s peckoubudou se hodit především do knedlíků. Nevýhodou je, že celé švestky zaberou v mrazničce zbytečně moc místa.

Podle následujícího receptu si můžete upéct výbornou švestkovou buchtu. Hodí se do ní čerstvé nebo mražené švestky.

Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Další tipy a triky