Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Možná se vám bude zdát vepřová pečeně moc fádní, avšak šťavnatou a dobře okořeněnou pečení odzbrojíte všechny strávníky. Vepřová pečeně se s oblibou peče v celku nebo se využívá k přípravě řízků a steaků.

Vepřová pečeně se skvěle hodí k pečení, dušení, ale také k minutkové úpravě na pánvi. Maso můžete ochutit různými druhy koření, česnekem nebo čerstvými bylinkami. Poradíme, jak pečeni připravit, aby byla dokonale šťavnatá.

Jak udělat vepřovou pečínku

Vepřovou pečínku si zamilujete pro její univerzálnost. Můžete ji zkombinovat s různými omáčkami a přílohami. Nejčastěji můžete sáhnout po kotletě, báječně chutná i jemně prorostlá krkovice nebo plec.
  1. Každou vepřovou pečeni je třeba předem důkladně osolit a okořenit z každé strany včetně záhybů. Skvělé je také naložení masa do marinády přes noc.
  2. U pečení zapomeňte na vysokou teplotu, správná pečínka si žádá pozvolné pečení s nižší teplotou v zakrytém pekáči, což zajistí rovnoměrné propečení a zachování šťavnatosti - maso se tak nebude se vysušovat. U pečeně nezapomínejte především na pravidelné podlévání.
  3. Na závěr pečení okryjte poklici a zvyšte teplotu, aby měla pečínka krásnou zlatavou barvu a křupavou kůrku.
  4. Po vytažení maso nechte odpočívat pod alobalem alespoň 10 minut na teplém místě a poté ho naporcujte. Pokud byste nakrájeli pečeni ihned, vyteče z ní lahodná šťáva a maso bude působit vysušeně. 

Pojďte si připravit pečenou vepřovou plec, doplněnou o špenátovou omáčku, která voní do dálky česnekem. S přípravou vám pomůže krok za krokem videonávod a zaručeně sklidíte velkou chválu od rodiny. Přejeme vám dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky