Jak udělat závin z jogurtového těsta? Je bleskurychle hotový a nesmírně lahodný
Závin, zejména pak štrúdl s jablky, patří k nejoblíbenějším moučníkům vůbec. Kromě listového nebo kynutého těsta ho můžeme upéct ze snadného jogurtového, které si jistě zamilujete. Po upečení je závin vláčný a zároveň krásně křehký.
Záviny můžeme upéct hned z několika chutných těst podle toho, na co je chceme použít a kolik času máme na přípravu. Pokud hledáme rychlou alternativu těsta bez kynutí a s velmi jednoduchou přípravou, jogurtové těsto je výborná volba. Skvěle se hodí jak pro jablečnou náplň, tak i pro makovou, tvarohovou nebo dokonce náplň slanou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat závin z jogurtového těsta
Základem těsta je bílý jogurt, který udrží těsto vláčné a jemné. V kombinaci s máslem nebo Herou vznikne křehké těsto, se kterým se dobře a snadno pracuje, netrhá se a ani nepraská. A jak na to?
- Na 4 záviny z jogurtového těsta potřebujete: 400 g hladké mouky, 150 g bílého jogurtu, 1 Heru (nebo máslo), 1 vejce, špetku soli a olej na potření.
- Mouku prosejte na vál a přidejte špetku soli. Udělejte z mouky hromádku a uprostřed vytvořte důlek.
- Do něj vyklepněte vejce a přidejte jogurt.
- Pomocí vidličky smíchejte tekuté ingredience do hustší "kašičky".
- Přidejte nakrájený nebo nastrouhaný tuk a rychle vše rukama zpracujte v nelepivé a hladké těsto. Pokud by těsto přeci jen lepilo, přidejte trochu mouky.
- Rozdělte na 4 díly a nechte chvíli odpočinout.
- Připravte si oblíbenou náplň do závinů.
- Na pomoučněné vále každý díl vyválejte do obdélníku o síle 2–3 mm.
- Naplněné záviny srolujte, potřete olejem a vložte do rozehřáté trouby na 180 °C po dobu asi 25–30 minut.
- Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Jablkový závin z jogurtového těsta si můžete upéct podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Dobrou chuť.
Komentáře