Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Závin, zejména pak štrúdl s jablky, patří k nejoblíbenějším moučníkům vůbec. Kromě listového nebo kynutého těsta ho můžeme upéct ze snadného jogurtového, které si jistě zamilujete. Po upečení je závin vláčný a zároveň krásně křehký.

Záviny můžeme upéct hned z několika chutných těst podle toho, na co je chceme použít a kolik času máme na přípravu. Pokud hledáme rychlou alternativu těsta bez kynutí a s velmi jednoduchou přípravou, jogurtové těsto je výborná volba. Skvěle se hodí jak pro jablečnou náplň, tak i pro makovou, tvarohovou nebo dokonce náplň slanou

Jak udělat závin z jogurtového těsta

Základem těsta je bílý jogurt, který udrží těsto vláčné a jemné. V kombinaci s máslem nebo Herou vznikne křehké těsto, se kterým se dobře a snadno pracuje, netrhá se a ani nepraská. A jak na to? 

  1. Na 4 záviny z jogurtového těsta potřebujete: 400 g hladké mouky, 150 g bílého jogurtu, 1 Heru (nebo máslo), 1 vejce, špetku soli a olej na potření
  2. Mouku prosejte na vál a přidejte špetku soli. Udělejte z mouky hromádku a uprostřed vytvořte důlek. 
  3. Do něj vyklepněte vejce a přidejte jogurt
  4. Pomocí vidličky smíchejte tekuté ingredience do hustší "kašičky". 
  5. Přidejte nakrájený nebo nastrouhaný tuk a rychle vše rukama zpracujte v nelepivé a hladké těsto. Pokud by těsto přeci jen lepilo, přidejte trochu mouky. 
  6. Rozdělte na 4 díly a nechte chvíli odpočinout. 
  7. Připravte si oblíbenou náplň do závinů. 
  8. Na pomoučněné vále každý díl vyválejte do obdélníku o síle 2–3 mm. 
  9. Naplněné záviny srolujte, potřete olejem a vložte do rozehřáté trouby na 180 °C po dobu asi 25–30 minut. 
  10. Před podáváním posypte moučkovým cukrem. 

Jablkový závin z jogurtového těsta si můžete upéct podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Dobrou chuť. 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli