Chyby při přípravě křehkého těsta: Změklý tuk či mnoho mouky vám ztíží práci
Křehké těsto je velmi oblíbené pro svou chuť i různé využití - lze z něj připravit nejen chutné koláče a tartaletky, ale také linecké cukroví. Přípravu mohou provázet zdánlivě nepodstatné chyby, opak je však pravdou.
Křehké těsto může být základem pro kremrole a koláče s lahodnými náplněmi. Také z něj snadno připravíte linecké cukroví, které využijete nejen na vánoční tabuli, ale také na svatby a jiné oslavy. Vyvarujte se chyb a zjednodušte si jeho přípravu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Chyby při přípravě křehkého těsta
Bez zbytečných chyb vám půjde práce s tímto těstem lépe i rychleji:
- Z vysokolepkové mouky vznikne těsto příliš těžké, tedy opak očekávaného. Z mouky s menším obsahem lepku bude těsto zase málo vláčné a nebude se s ním dobře pracovat. Jistota je v mouce s průměrným obsahem lepku.
- Při použití většího množství cukru se vám těsto při pečení rozteče. Volte moučkový cukr v množství daném vámi vybraným receptem.
- Pozor dejte při výběru tuku. Nekvalitní tuk se rovná nekvalitnímu a nedobrému těstu. Nejlepší volbou je máslo v kostce nebo sádlo.
- Změklým máslem si také nepomůžete, protože nedrží ingredience správně pohromadě a výsledné těsto je hutné a suché. Použitý tuk tedy musí být vždy studený a je potřeba s těstem pracovat co nejrychleji, aby moc nepovolil.
- Těsto vyvalujte nejlépe mezi dvěma kusy potravinářské fólie. K pracovní desce by se příliš lepilo a podsypávání moukou by způsobilo jeho drolení po upečení.
- Křehké těsto je potřeba nechat odpočinout a ztuhnout v lednici alespoň 30 minut, nejlépe však do druhého dne, aby se s ním dobře pracovalo.
- Zpracované a připravené těsto pečte při 180 °C, nižší teplota by ho příliš vysušila a bylo by nepoživatelně tvrdé.
K čemu používáte křehké těsto nejčastěji právě vy? A našli jste se v některé z chyb? Podělte se o vaše zkušenosti s ostatními v komentářích. Vyzkoušejte linecký řez s mrkví a tvarohem, kterým vás krok za krokem provede náš názorný videorecept:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Recept na slaný masový koláč z křehkého těsta: Podle předpisu z 15. století funguje dodnes a je úžasně šťavnatý
Chyby při výběru správného cukru: Víte, který patří do drobenky a který na knedlíky?
Čerstvé domácí máslo je hotové za pár minut. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně
Komentáře