Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Příprava domácích sterilovaných okurek do českých kuchyní neodmyslitelně patří. Lahodnou chuť získají díky dobře ochucenému láku, na který existuje nespočet variací. K těm nejoblíbenějším však patří tradiční znojemský.

Na domácích nakládačkách si vždy pochutnáme více než na těch kupovaných. Kyselé okurky se hodí jako příloha ke slaným zapékaným pokrmům, také jsou často součástí salátů i omáček. A proč je zrovna znojemský nálev tak oblíbený? Nejenže jsou tradiční znojemské okurky symbolem kvality, ale jejich sladkokyselou chuť s vůní koření si jistě zamilujete a zařadíte do svých stálých receptů. 

Jak udělat znojemský nálev na okurky

Nejdříve nás čeká výběr nejvhodnějších okurek na zavařování. Takovými jsou mladé pevné kousky o velikosti do 11 cm. Zůstanou totiž po naložení krásně křupavé. Připravené okurky dobře očistíme a poté se můžeme pustit do přípravy nálevu. 

  1. Na 10 sklenic o objemu 0,7 litru znojemského nálevu potřebujete: 2 litry vody, 0,5 litru octa, 1 balíček nakládacího přípravku Deko, 150 g cukru krystal, 25 tablet Sacharinu.
  2. Do sklenic dále potřebujete: okurky, mrkev, cibuli, křen a kopr. 
  3. Do hrnce dejte všechny suroviny na nálev a nechejte asi 2–3 minuty přejít varem. Poté ho dejte vychladit. 
  4. Na dno každé čisté sklenice dejte 1–2 kolečka mrkve, 1–2 kolečka křenu, 1–2 plátky oloupané cibule, kousek okvětí nebo snítky či stonku kopru a na to navrstvěte očištěné okurky. 
  5. Zalijte vychladlým nálevem tak, aby okurky byly zcela ponořené. 
  6. Otřete okraje sklenic a dobře uzavřete víčkem
  7. Sklenice vložte do zavařovacího hrnce s vodou, která by měla sahat do výšky asi 3 cm pod okraj sklenic. 
  8. Zavařujte při teplotě 80 °C 20 minut. Poté vyjměte a nechte vychladnout. 

Tip: Nemáte zavařovací hrnec? Okurky zvládnete dobře zavařit i v klasické či mikrovlnné troubě

Výborný znojemský nálev na okurky si můžete udělat také podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem:

Komentáře (2)

Jako nálev ok, ale není znojemský. Tam nemá být žádné Deko. A když se dává Deko, nemusí se ani sterilovat.

cvrky: Dobrý den, děkujeme za reakci. Máte pravdu, že dříve se do tradičního znojemského nálevu Deko nedávalo, nicméně dnes se dává poměrně často, protože je to jednodušší a chuťově to nezkazí ani začátečník. A díky za dobrou zkušenost bez zavařování s použitím Deka. Mnozí to tak dělají, u nás je následné zavaření jistota, že můžeme dlouhodobě skladovat bez újmy. :)

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli