Rychlé bramborové knedlíky se slaninou a pórkem

Anna Kocikova Kuchařka: Anna Kocikova

Doba přípravy: cca 25minut 30 ks knedlíků o průměru cca 3cm Bramborová jídla 16 názorů

Suroviny

380 g uvařených brambor (i z předešlého dne)
180 g solamylu
2 lžíce soli do vody na knedlíky
2 lžíce oleje na promaštění uvařených knedlíků
Na posypání knedlíků:
vyškvařená slanina podle potřeby (nejméně 150 g)
trochu vyškvařeného tuku ze slaniny na omaštění (cca 5 lžic)
jemně nakrájený pórek podle potřeby (cca 8 cm dlouhá část bílá i zelená)
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do většího hrnce dáme vařit vodu.

  2. Do mísy na jemném slzičkovém struhadle nastrouháme brambory, přidáme cca 170 g solamylu a rukama vypracujeme těsto. Podle potřeby přisypeme trošku solamylu, těsto by mělo mít hustotu jako dobře rozpracovaná dětská modelína (plastelína).

  3. Z těsta pomocí kávové lžičky odkrajujeme menší kousky a mezi navlhčenými dlaněmi tvarujeme kulaté knedlíky o průměru cca 3 cm. Vytvarované kuličky také můžeme pomocí vidličky zploštit. Knedlíky klademe na navlhčený talíř,nebo navlhčenou pracovní plochu.

  4. Až máme vytvarované všechny knedlíky, dáme do vroucí vody 2 lžíce soli a vložíme polovinu knedlíků.
    Vařečkou je ode dna promícháme a vaříme 3 minuty.

  5. Hrnec odstavíme, zakryjeme pokličkou a necháme 5 minut stát. Poté knedlíky děrovanou naběračkou vytáhneme do mísy, pokapeme lžící oleje a promícháme.
    Vodu v hrnci opět uvedeme k varu a celý proces vaření s druhou várkou knedlíků zopakujeme.

  6. Knedlíky podáváme buď jako samostatné jídlo na slano, posypané vyškvařenou slaninou, nakrájeným pórkem a omaštěné trochou tuku ze slaniny.
    Můžeme je také podávat jako sladké jídlo, posypané tvarohem, cukrem a polité máslem.
    Knedlíky jsou také velice dobré jako příloha.

Poznámka

Podle svých zkušeností doporučuji dát solamylu do nastrouhaných brambor na začátku zpracování o trošku méně.

Když budete mít těsto o něco řidší(podle odrůdy brambor),solamyl dosypete.

Když se bude těsto při zpracování malinko rozpadat a bude se špatně pojit, přidáte trochu vody.

Po vychladnutí jsou knedlíky tuhé, postačí je ohřát na pařáku v kastrolu pod pokličkou.

Můžete také část knedlíků zamrazit.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 275 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rychlé bramborové knedlíky se slaninou a pórkem

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Prpcek: Josífku,děkuji za vyzkoušení a komentář:-KRozdíl mezi těmito knedlíky a klasickými bramborovými je velký:-)Tyto jsou chuťově opravdu jako teplé želé:-DAle nám doma všem moc chutnají:-8

    Odpovědět

  • Prpcek Prpcek

    Milá Drahuško. Knedlíky jsem uvařil a byl jsem překvapen až zaskočen. Po ochutnání mě proběhla hlavou myšlenka, že to je variace na “amarouny” z televizního seriálu Návštěvníci. :-p Nicméně s těstem se krásně pracuje, je příjemné ho rukou promačkávat, ale není to můj šálek kávy. Prostě jsem čekal něco úplně jiného. Až následně jsem si znovu přečetl komentáře a slovo “klouzáky” na tyto knedlíky velmi pasuje. :-8

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Angel 666: Děkuji:-8:-K

    Odpovědět

  • Angel 666 Angel 666

    Drahuško, nádhera !!! :-p

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    jana j: Lenunka: Děkuji za Vaše komentáře:-KJinak bych si ani nevšimla,že mi některá z moderátorek smazala údaj v závorce a opravila ho na(asi1 lžíce),což je hodně matoucí:-(
    Nevím kolik váží lžíce solamylu,tu jsem opravdu nevážila,takže já závorku úplně odstraním a do poznámky dopíšu,jak přibližně postupovat při zpracování těsta:-)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    mě je to taky divné, buď se tam dává 180g, což mi přijde dost, a nebo 1 lžíce, což mi zase přijde dost málo. Každopádně 1 lžíce fakt nemůže vážit 180g :-)

    Odpovědět

  • jana j jana j(neregistrovaný)

    Jindřiška: jedna lžíce Solamylu může vážit max. 18 g, celý balíček (ten co mám doma) má 250 g a nedám ho na to množství brambor 2/3 :-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Jindřiška: Je to tak,jak píšete.Nevím,jestli je to hodně,nebo málo:-)Co mi váha navážila,to jsem poctivě napsala:-8

    mysulka: :-Kděkuji:-8

    Odpovědět

  • Jindřiška Jindřiška(neregistrovaná)

    Anna Kocikova: Jen mi zaráží množství Solamylu 180 g. To je polovina váhy brambor.

    Odpovědět

  • mysulka mysulka

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    Všem Vám děkuji:-8:-K

    Kucina:u nás na Ostravsku se jim zase říká kluzky:-DAle tam se knedlíky ještě před zavářením obalovaly v solamylu.A to pak po uvaření byly hodně klouzavé:-p

    V receptech na kluzky bývají uvedené suroviny bez gramáže,já je také dělávám od oka.Ale protože jsou vážně tyto knedlíky chutné a rychlé,tak jsem na 4porce suroviny schválně odvážila,aby se měli hlavně ti začínající čeho držet:-K
    Toho solamylu doporučuji dát ze začátku o něco míň.Jsou různé odrůdy brambor.
    Když se stane,že se těsto malinko rozpadá a nechce se pořádně spojit,stačí přidat trochu vody a naopak.Když je těsto řidší,přidat trošku solamylu:-)

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    No to je teda něco. Neznám a určitě udělám, jen je v té míse promastím trochou dobrého domácího sádla. Díky a zdravíme.:-K:yes:<3

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    ...bezva :yes: hned dávám k oblíbeným. Musím zkusit <3

    Odpovědět

  • Kucina Kucina

    Tak těmhle knedlíkům se u nás říká klouzáky,dík za připomenutí. Dlouho jsem je nedělala musím je brzo udělat.:yes:

    Odpovědět

  • Jana Pá Jana Pá

    vyzkouším, já brambory velice ráda na všechny způsoby :yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: kluzky recept klouzavé knedlíky jídlo se slaninou bramborový knedlík se slaninou bramborovy knedlik ze slaninou bramborový knedlík rolovany se slaninou knedliky se slaninou knedlik z brambor z predesleho dne bramborové knedlíky váha porce zapečené bramborové knedlíky bramborove knedliky ze solamylu dava se do vody na knedliky olej kolik je porce bramborový knedliku bramborové knedlíky bez vahy bramborove knedlik se slanuniu rolovany bramborový knedlík se slaninou brambory odrůdy madelina jak vážit bez váhy recepty rychlé bramborové knedlíky gramáž plněných bramborových knedlíků na porci

Zapomněl/a jsem heslo