Křupavé okurky bez zavařování

Danca Kuchařka: Danca

Zavařeniny 47 názorů

Suroviny

okurky nakládačky (5-7cm)
cibule
mrkev
snítky kopru
nálev:
2 l vody
0,5 l octa
1 Deko
65-70 koleček sacharinu
(toto množství vystačí na 5-6 sklenic o obsahu 720ml)
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Okurky pečlivě omyjeme a necháme trochu oschnout. Poté je naskládáme do čistě vymytých a vysušených sklenic, na jejichž dno jsme dali několik koleček mrkve a cibule a snítku kopru. Stavíme je na nějakou silnější podložku např. korkovou nebo na froté ručník.

  2. Nálev připravíme svařením vody a octa, přidáme Deko a nakonec vhodíme sacharin. Horkým lákem zaléváme okurky tak, aby byly ponořené, sklenice ihned zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.

  3. Pracujeme opatrně, vše je horké. Je dobré použít např. kuchyňskou chňapku. Když je obsah sklenic vlažný, obrátíme je a dáme do chladna. Okurky takto zůstanou krásně křehoučké a již po týdnu můžeme ochutnávat.

Poznámka

Práce jde velmi rychle a odpadá sterilizace! Opravdu takto připravené okurky vydrží do příští sklizně... pokud je ovšem nestihnete sníst :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 440 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Křupavé okurky bez zavařování

  • vlckova vlckova

    Vaclav Fronek: Mám nějakou utkvělou představu, že Deko obsahovalo nějakou konzervační látku a proto nebylo třeba sterilovat. :-)

    Odpovědět

  • casino casino

    TuroJan:
    To listoví prý urychluje (iniciuje) kvašení, no ale mně to tak nepřišlo...:-)
    Technická:
    Pokuste se vkládat funkční odkazy:-K
    https://www.super-bydleni.cz/zavarovani-okurek-vse...
    ***
    Současně s praním nakládačky před nakládáním naložím do lavoru s vodou a nechám asi den, aby se "vydýchaly" a pustily vzduch:-)
    Sklo po vymytí nevysouším...
    ...zato ale vidličkou provedu u každé okurčičky torturu několika vpichy :yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    TuroJan: Vinné a listy z černého rybízu dávám jen do rychlokvašek ;-)

    Odpovědět

  • TuroJan TuroJan

    Přidává do nich někdo z vás vinný list? Jako třeba píší na https://www.super-bydleni.cz/zavarovani-okurek-vse-co-potrebujete-vedet/ :-?

    Odpovědět

  • JURA JURA(neregistrovaný)

    Zaveřil jsem okurky ve studeným nálevu a chytly zákal co stím?

    Odpovědět

  • pavel pavel(neregistrovaný)

    Okurky bez zavařování jsme dělaly před 4 roky na zkoušku a ještě letos jsme našly 2 sklinky ve špajzu kde je přes léto teplo kolem 23 - 27 stupňů - máme tam všechny zavařeniny, a okurky i po takové době jsou dobré. Teď zkoušíme stejným způsobem dělat papriku

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    dělám je hodně podobně. jen nedávám pouze sacharin-viz podobný recpt a stejně je dám na 5 minut do hrnce. Sychr je sychr :-D

    Odpovědět

  • pepa pepa(neregistrovaná)

    Dříve se okurky ani jinak nedělali. Dříve myslím,. asi tak před 50lety.Jen místo šroubovacích víček se dával celofán. Tyto okurky neměli chybu

    Odpovědět

  • BlankaZ BlankaZ

    Děkuju za odpovědi,dám je tedy do lednice,když to ničemu nevadí tak s tím problém také nemám:-))Dám vědět jak chutnaly.:-)

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    BlankaZ: Blani, my máme takovou chladnější komoru, kde je přes léto myslím tak maximálně 25 stupňů... dávám tam kompoty, steril.zeleninu a konzervy. Nemám zkušenost s uskladněním konkrétně těchto okurek v teplejším prostředí, možná bych v tom případě volila raději tu ledničku a třeba jen jednu sklenici zkusila nechat mimo...:-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    BlankaZ: no tak když nevaděj v lednici, tak jsi bez starostí :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • BlankaZ BlankaZ

    Spíž máme,ale není tam o nic chladněji:-S:-DDo lednice bych je dát mohla,mám celé jedno patro volné,tak jestli nebude ničemu vadit když je budu uchovávat přímo v lednici......?Nikdy jsem okurky nedělala,dostávali jsme od dědy.......

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    BlankaZ: Blani, nevím, jaké chladno myslí autorka, ale pokud je v bytě takové vedro jako v těchto dnech - tedy přes dvacet stupňů, já mám 25°C, asi bych je do příští sklizně takto neskladovala - jen krátkodobě, to asi by šlo. Co nějaká chladnější chodba, špajzka, sklep? V lednici to zas zbytečně zabírá místo. Na druhou stranu tam je ocet, který by měl jako konzervant taky stačit.....Danča se určitě konkrétněji vyjádří ;-);-)

    Odpovědět

  • BlankaZ BlankaZ

    Dát je do chladna znamená je dát do lednice?Jinou možnost nemám,nebo je můžu nechat při pokojové teplotě?Prosím poraďte:-)

    Odpovědět

  • BlankaZ BlankaZ

    Chci udělat jen pár sklenic,takže vyzkouším:-)

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: zavarovani okurek nakládané okurky bez zavařování zavařujeme okurky okurky bez sterilizace sterilizace okurek deko na zavarovani recept na zavařování okurek zavařovani okurek recept deko na okurky zakalené okurky zavařování okurek bez sterilizace zavařování okurek deko nakladane okurky bez sterilizace rychlokvašky z deka deko bez sterilizace nakládačky bez zavařování recepty na zavařování okurek okurky nakladačky bez zavařováni zavarovani okurek s dekem deko steril

Zapomněl/a jsem heslo