

Křupavé okurky bez zavařování
Suroviny
- okurky nakládačky (5-7cm)
- cibule
- mrkev
- snítky kopru
- nálev:
- 2 l vody
- 0,5 l octa
- 1 Deko
- 65-70 koleček sacharinu
- (toto množství vystačí na 5-6 sklenic o obsahu 720ml)
Postup přípravy receptu
Okurky pečlivě omyjeme a necháme trochu oschnout. Poté je naskládáme do čistě vymytých a vysušených sklenic, na jejichž dno jsme dali několik koleček mrkve a cibule a snítku kopru. Stavíme je na nějakou silnější podložku např. korkovou nebo na froté ručník.
Nálev připravíme svařením vody a octa, přidáme Deko a nakonec vhodíme sacharin. Horkým lákem zaléváme okurky tak, aby byly ponořené, sklenice ihned zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru.
Pracujeme opatrně, vše je horké. Je dobré použít např. kuchyňskou chňapku. Když je obsah sklenic vlažný, obrátíme je a dáme do chladna. Okurky takto zůstanou krásně křehoučké a již po týdnu můžeme ochutnávat.
Poznámka od kuchařky
Práce jde velmi rychle a odpadá sterilizace! Opravdu takto připravené okurky vydrží do příští sklizně... pokud je ovšem nestihnete sníst :-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Křupavé okurky bez zavařování
-
Vaclav Fronek: Mám nějakou utkvělou představu, že Deko obsahovalo nějakou konzervační látku a proto nebylo třeba sterilovat.
-
TuroJan:
To listoví prý urychluje (iniciuje) kvašení, no ale mně to tak nepřišlo...
Technická:
Pokuste se vkládat funkční odkazy
https://www.super-bydleni.cz/zavarovani-okurek-vse...
***
Současně s praním nakládačky před nakládáním naložím do lavoru s vodou a nechám asi den, aby se "vydýchaly" a pustily vzduch
Sklo po vymytí nevysouším...
...zato ale vidličkou provedu u každé okurčičky torturu několika vpichy -
TuroJan: Vinné a listy z černého rybízu dávám jen do rychlokvašek
-
Přidává do nich někdo z vás vinný list? Jako třeba píší na https://www.super-bydleni.cz/zavarovani-okurek-vse-co-potrebujete-vedet/
-
Zaveřil jsem okurky ve studeným nálevu a chytly zákal co stím?
-
Okurky bez zavařování jsme dělaly před 4 roky na zkoušku a ještě letos jsme našly 2 sklinky ve špajzu kde je přes léto teplo kolem 23 - 27 stupňů - máme tam všechny zavařeniny, a okurky i po takové době jsou dobré. Teď zkoušíme stejným způsobem dělat papriku
-
dělám je hodně podobně. jen nedávám pouze sacharin-viz podobný recpt a stejně je dám na 5 minut do hrnce. Sychr je sychr
-
Dříve se okurky ani jinak nedělali. Dříve myslím,. asi tak před 50lety.Jen místo šroubovacích víček se dával celofán. Tyto okurky neměli chybu
-
Děkuju za odpovědi,dám je tedy do lednice,když to ničemu nevadí tak s tím problém také nemám
Dám vědět jak chutnaly.
-
BlankaZ: Blani, my máme takovou chladnější komoru, kde je přes léto myslím tak maximálně 25 stupňů... dávám tam kompoty, steril.zeleninu a konzervy. Nemám zkušenost s uskladněním konkrétně těchto okurek v teplejším prostředí, možná bych v tom případě volila raději tu ledničku a třeba jen jednu sklenici zkusila nechat mimo...
-
BlankaZ: no tak když nevaděj v lednici, tak jsi bez starostí
-
Spíž máme,ale není tam o nic chladněji
Do lednice bych je dát mohla,mám celé jedno patro volné,tak jestli nebude ničemu vadit když je budu uchovávat přímo v lednici......?Nikdy jsem okurky nedělala,dostávali jsme od dědy.......
-
BlankaZ: Blani, nevím, jaké chladno myslí autorka, ale pokud je v bytě takové vedro jako v těchto dnech - tedy přes dvacet stupňů, já mám 25°C, asi bych je do příští sklizně takto neskladovala - jen krátkodobě, to asi by šlo. Co nějaká chladnější chodba, špajzka, sklep? V lednici to zas zbytečně zabírá místo. Na druhou stranu tam je ocet, který by měl jako konzervant taky stačit.....Danča se určitě konkrétněji vyjádří
-
Dát je do chladna znamená je dát do lednice?Jinou možnost nemám,nebo je můžu nechat při pokojové teplotě?Prosím poraďte
-
Chci udělat jen pár sklenic,takže vyzkouším