Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez veky se neobejde téměř žádná oslava. Ovšem někdy se stane, že namísto chuťové exploze v ústech nám celý požitek kazí suchá veka, kterou nezachrání ani to nejlepší obložení. Jak toto vyřešit? Domácí vekou.

Připravujete se na svátky nebo na Silvestra? Pak jistě uvítáte tip na dokonalou domácí veku, která zajistí vašim chlebíčkům punc luxusu. Zapomeňte jednou provždy na suché a drolivé veky z obchodu, když můžete mít skvělou domácí.

Jak upéct výbornou domácí veku

Na 3 kusy domácí veky na chlebíčky si připravte 1 kg hladké mouky, 40 g droždí, 10 g cukru, 2–3 lžičky soli, 6 lžic oleje a 500 ml mléka (použijete podle potřeby).

  1. Z trochy vlažného mléka, malého množství mouky, droždí a cukru vymíchejte kaši řidší konzistence, ze které nechte vyběhnout kvásek (zhruba 15 minut).
  2. K vykynutému kvásku přidejte zbytek surovin a vypracujte pružné těsto, které nechte v míse kynout přibližně 45–60 minut do zdvojnásobení objemu.
  3. Vykynuté těsto propracujte, rozdělte na 3 kousky a z každého vyválejte plát. Ten stočte do válečku a poválejte po pracovní desce, abyste zacelili spoj.
  4. Vytvarované veky uložte na plech vyložený pečicím papírem a vhodně zakryté je nechte kynout asi 30–45 minut.
  5. Po druhém kynutí potřete veky vejcem nebo vodou. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 °C po dobu 30–35 minut.

Tip1: Veky pokládejte na plech spojem dolů, aby se vám během pečení nevzhledně "neotevřely" a nerozjely.

Tip2: Doporučujeme vložit na dno trouby starý plech či kastrůlek. Po nahřátí trouby a vložení vek k pečení vlijte do připravené nádoby horkou vodu a okamžitě zavřete dvířka. Zapařená trouba zajistí vekám dokonale křupavou a lesklou kůrku.

Tak co myslíte, vsadíte letos na domácí veku? Pokud ano, nemějte obavy, že je recept na rovnou 3 kousky - ani nebudete vědět, jak je možné, že tak rychle mizí. Přípravou vás s lehkostí provede videorecept v úvodu. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky