Jak připravit sázená vejce neboli volská oka? S námi je i začátečníci zvládnou dokonale
Připravit výborná sázená vejce tak, aby bílek ztuhl a žloutek zůstal tekutý, to snadno dokážou i méně zkušení, pokud se budou držet našich rad. Takto připravená vejce můžeme podávat velmi rychle, navíc je pokrm s nimi ještě více lákavý a chutný.
Jak na dokonalá sázená vejce (volská oka)
- Olej rozehřejeme tak, aby se jeho hladina zřetelně chvěla. Máslo zpění a začne se škvířit.
- Vejce pro jistotu vyklepneme do hrnku a z něj potom přelijeme na pánev. Žloutek by měl zůstat neporušený.
- Vejce smažíme na mírnou až střední teplotu. Při prudkém smažení by bílek zgumovatěl, odspoda se připekl a tuk by prskal. Během smažení vejce ochutíme.
- Vejce můžeme připravit také na lívanečníku nebo ve formičce položené na pánvi. Formičkou může být i kolečko papriky, kroužek velké cibule, vykrojený plátek chleba atd.
- Pokud chceme mít bílek celý ztuhlý, můžeme po ztuhnutí většiny bílku vejce na pár vteřin překlopit pomocí obracečky, nebo pánev na chvilinku zakrýt pokličkou.
- Při delší době ale hrozí ztuhnutí žloutku a to není většinou žádoucí. Záleží na chuti strávníka.
Jak ochutit sázená vejce
Nejjednodušším ochucením vajec je sůl a pepř, ale můžeme použít i bylinky (pažitku, naťovou petrželku, řeřichu, klíčky), šunku, rozpečenou slaninu, různou zeleninu nebo oblíbené jemné koření. Vyzkoušejte např. provensálskou směs bylinek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kde využít sázená vejce
Volská oka mohou tvořit chutnou snídani, večeři nebo doplnit talíř s dušenou čočkou, špenátem, steakem a jinými oblíbenými pokrmy. Naše názorné video vás naučí uvařit pikantní lečo s volským okem.
Komentáře