Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak upéct dobrou veku: S našimi tipy ji hravě zvládnete a další už nekoupíte
Zdroj: Toprecepty.cz

Už vás nebaví děravé veky z obchodů, které nelze namazat, protože by vše propadlo těmi šílenými krátery? Ušetřete si nervy i peněženku a upečte si svou vlastní veku. Budete kompletně znát složení, které bude tak kvalitní, jak sami budete chtít.

Máte rádi chlebíčky? V tom případě je domácí vekou dovedete k naprosté dokonalosti. Skvělá veka z kvalitních surovin a navíc vytvořená vlastníma rukama? Pro mnohé nepřestavitelné, ale věřte, ihned bude mít místo ve vašem receptáři.

Tipy k upečení poctivé domácí veky

Je jich několik:

  1. Droždí používejte vždy to nejčerstvější. Další možností je droždí sušené, z našich zkušeností je lepší to čerstvé.
  2. Základem je řádně propracované těsto. Máte-li k dispozici kuchyňského robota, rozhodně ho využijte. 
  3. Nebojte se tuku, zajišťuje vláčnost a trvanlivost pečiva. Sádlo je do vek i rohlíků tou nejlepší volbou.
  4. Nezapomeňte na dvojí kynutí. První kynutí se týká samotného těsta a druhé již finálně vytvarovaných vek.
  5. Pozorně čtěte zvolený recept, většinou je jedna dávka těsta na dva kusy veky.
  6. Důležitý je také způsob tvarování veky. Nezapomeňte ji položit spojem dolů, aby jí zůstal požadovaný tvar.
  7. Před pečením veku postříkejte vodou nebo ji potřete vejcem rozšlehaným v trošce vody.
  8. Pečte v předem vyhřáté troubě a veku krájejte až po jejím úplném vychladnutí na mřížce.
  9. Vhodné je péct s plechem na dně trouby, do kterého po vložení vek k pečení nalijete hrnek horké vody. Vzniklá pára zajistí skvělou křupavost i lesk pečiva.

Pustili jste se do přípravy své vlastní veky? Dejte nám vědět do komentářů, jak se vám dařilo. Jste-li nejistí v jednotlivých bodech receptu, zkuste si upéct domácí veku na chlebíčky, postupem vás s lehkostí provede názorné video:

Komentáře

Další tipy a triky