Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svatého Martina slavíme každoročně ve velkém stylu. Na stole nesmí chybět svatomartinské rohlíčky, víno, ale ani kachna se zelím a lokšemi či knedlíky. A právě pečení kachny se nyní budeme věnovat. Nebojte, není to složité.

Na den svatého Martina se peče zpravidla husa, pochutnat si ale můžete také na mase kuřecím či kachním, která jsou cenově přijatelnější. Ponořte se do tajů pečení kachny a přesvědčte se s námi o tom, že na její přípravě není vůbec nic složitého.

Jak chutně upéct kachnu

Na 5 porcí pečené kachny budete potřebovat pouze kachnu bez drobů o váze zhruba 2,5 kg, sůl a kmín. Ano, opravdu nepotřebujete žádné další suroviny.

  1. Kachnu očistěte, omyjte a následně osušte papírovými utěrkami. Poté ji nasolte zevnitř i na povrchu. Také ji posypte kmínem, který jí dodá šmrnc.
  2. Připravenou kachnu položte do prázdného pekáče prsíčky nahoru. Poté pekáč přiklopte horním dílem a vložte do trouby.
  3. Troubu nastavte na 120 °C a kachnu v uzavřeném pekáči takto pečte zhruba 4,5 hodiny bez jakéhokoliv podlévání nebo otevírání trouby či pekáče.
  4. Po uplynutí dané doby pekáč odkryjte, zvyšte teplotu na 200 °C a kachnu dopečte po dobu 20 minut k docílení křupavé kůrčičky.
  5. Kachnu nechte alespoň 15 minut odpočinout, než ji začnete porcovat. V opačném případě ztratí na šťavnatosti a vám zbude zbytečně vysušené maso.

Tip1: Je potřeba zmínit, že kachna by před vložením do trouby měla mít pokojovou teplotu, aby maso neutrpělo teplotním šokem a nebylo tuhé a suché.

Tip2: Bojíte se, že se kachna připeče, pokud ji nepodlijete? Nemějte žádné obavy, pustí dostatek tuku a šťávy. Tento recept je skvělý a léty ověřený.

Ať už se rozhodnete slavit den svatého Martina jakkoliv, kachna bez práce vám jistě přijde vhod. Nezapomeňte ani na lahodné domácí zelí, které lze připravit ze zelí čerstvého i kysaného. A co domácí lokše či knedlíky? Ty rozhodně zvládnete také.

Komentáře

Další tipy a triky