Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Panenka je část vepřového masa, zvaného panenská svíčková. Je umístěná pod hřbetní částí prasete a její velikost je přímo úměrná velikosti zvířete. Panenka je jemný a křehký váleček masa s krátkou dobou přípravy.

Vepřová panenka se řadí mezi minutková masa. Její jemná svalová vlákna vyžadují speciální péči a krátkou dobu pečení. I malá chyba způsobí, že plátky masa budou tuhé a houževnaté. Při správné úpravě získáme výjimečný pokrm.

Jak upéct vepřovou panenku

Základní úprava masa je velice rychlá a jednoduchá:

  • Panenku nemyjeme, aby do sebe zbytečně nenatáhla vodu. Osušíme ji ubrouskem, potřeme jemně olejem, osolíme ji a opepříme.
  • Na suché pánvi panenku zprudka opečeme po 1 minutě ze všech stran, aby se zatáhla a nevytekla z ní šťáva.
  • Maso přeložíme do pekáčku a 10–15 minut ho pečeme v rozpálené troubě. Po vyndání ho necháme 10 minut pod alobalem odpočívat.

Jiné varianty pečené panenky

Panenka nemusí být jen váleček masa určený k jednoduchému upečení:

  • Panenka Wellington je okořeněné a orestované maso, zabalené do plátků anglické slaniny a posléze do listového těsta, ve kterém se peče.
  • Plněná panenka je báječnou delikatesou. Plníme ji houbami, sušenými švestkami a rajčaty, šunkou a sýrem (například nivou).
  • Panenka v krustě zůstane šťavnatá a jemná, zatímco opečená krusta je křupavá a křehká. Krustu vytvoříme ze strouhanky, sýra, ořechů a koření.

Při odležení panenky pod alobalem se šťáva uvnitř masa uvolní a vstřebá zpět do pečeně. Pokud panenku nakrájíme hned po upečení, šťáva z ní okamžitě vyteče a maso bude tuhé a suché.

Váháte s přípravou vepřové panenky? Zkuste si její variantu s pepřovou omáčkou podle našeho videa a můžete klidně pozvat hosty - budou z jídla nadšeni:

Komentáře

Další tipy a triky