Jak upéct panenku je častou otázkou začátečníků. Vsaďte na jednoduchou úpravu
Panenka je část vepřového masa, zvaného panenská svíčková. Je umístěná pod hřbetní částí prasete a její velikost je přímo úměrná velikosti zvířete. Panenka je jemný a křehký váleček masa s krátkou dobou přípravy.
Vepřová panenka se řadí mezi minutková masa. Její jemná svalová vlákna vyžadují speciální péči a krátkou dobu pečení. I malá chyba způsobí, že plátky masa budou tuhé a houževnaté. Při správné úpravě získáme výjimečný pokrm.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct vepřovou panenku
Základní úprava masa je velice rychlá a jednoduchá:
- Panenku nemyjeme, aby do sebe zbytečně nenatáhla vodu. Osušíme ji ubrouskem, potřeme jemně olejem, osolíme ji a opepříme.
- Na suché pánvi panenku zprudka opečeme po 1 minutě ze všech stran, aby se zatáhla a nevytekla z ní šťáva.
- Maso přeložíme do pekáčku a 10–15 minut ho pečeme v rozpálené troubě. Po vyndání ho necháme 10 minut pod alobalem odpočívat.
Jiné varianty pečené panenky
Panenka nemusí být jen váleček masa určený k jednoduchému upečení:
- Panenka Wellington je okořeněné a orestované maso, zabalené do plátků anglické slaniny a posléze do listového těsta, ve kterém se peče.
- Plněná panenka je báječnou delikatesou. Plníme ji houbami, sušenými švestkami a rajčaty, šunkou a sýrem (například nivou).
- Panenka v krustě zůstane šťavnatá a jemná, zatímco opečená krusta je křupavá a křehká. Krustu vytvoříme ze strouhanky, sýra, ořechů a koření.
Při odležení panenky pod alobalem se šťáva uvnitř masa uvolní a vstřebá zpět do pečeně. Pokud panenku nakrájíme hned po upečení, šťáva z ní okamžitě vyteče a maso bude tuhé a suché.
Váháte s přípravou vepřové panenky? Zkuste si její variantu s pepřovou omáčkou podle našeho videa a můžete klidně pozvat hosty - budou z jídla nadšeni:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře