Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit panenku? Poradíme vám tipy, jak dosáhnout šťavnaté a zároveň křupavé vepřové panenky
Zdroj: Pixabay

Vepřová panenka svou chutí uspokojí i velké gurmány. Jak ji ale co nejlépe připravit? Poradíme vám, jak na to, aby byl úspěch zaručen.

Panenka neboli panenská svíčková je jedním z nejkvalitnějších a nejšťavnatějších vepřových mas. Mezi gurmány je často vyhledávaná hlavně kvůli své delikátní chuti a jemné struktuře masa.

Jak připravit panenku

S panenkou se zachází jako s minutkovým masem, kterému sluší rychlá úprava do růžova, protože jen tak zůstane příjemně jemná a plná šťávy. 

  1. Nejdříve si maso očistíme a zbavíme blanek. Při pečení by se totiž akorát smrskly a zkroutily. 
  2. Rozpálíme troubu na 220 °C.
  3. Panenku osolíme a jemně potřeme na povrchu olejem. Klidně můžeme přidat i koření
  4. Kuchyňským provázkem panenku omotáme a maso tak stáhneme. Slabé konce masa stáhneme zpět pod maso. 
  5. Položíme na plech a vložíme do trouby. Pro 500 g masa stačí 30–35 minut pečení. Správně upečené maso při dloubnutí prstem ve středu pruží jako guma. 
  6. Po upečení necháme 5 minut odpočinout na lince. Poté krájíme na plátky.
  7. Doporučujeme přidat omáčku, protože výpeku bude jen málo. 

Vyzkoušejte náš recept na panenku zabalenou ve slanině. Slanina dodá masu nejen chuť, ale i šťavnatost. 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie