Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Listopadové svatomartinské hody se bez dozlatova propečené husy, sladkokyselého zelí a knedlíku neobejdou. Rádi byste docílili křehkého masa, které se bude pod vidličkou rozpadat? Poradíme vám, jak na to.

Pečená husa je gró celého svatomartinského hodování. Nesmí k ní chybět ani červené či bílé zelí a různé variace knedlíků. Klíčem k dokonale propečené a šťavnaté huse s křupavou kůrčičkou však není rychlost, nýbrž trpělivost. Svědčí jí totiž delší tepelná úprava na nižší teplotu a naložení předem. 

Jak správně upéct svatomartinskou husu, aby byla křehká 

S přípravou svatomartinské husy je dobré začít den dopředu. Větší křehkosti masa totiž docílíme prosolením a ponecháním v lednici do druhého dne, případně naložením do solného láku - jako v našem receptu. 

  • Na 6 porcí husy pomalu pečené a naložené v rozmarýnovo-solném láku potřebujete: 1 husu (asi 3 kg), sůl a kmín dle chuti. 
  • Na lák potřebujete: 200 g soli, 10 g čerstvého rozmarýnu a 6 litrů vody. 
  1. Husu očistěte, odřízněte přebytečný tuk (ponechte na pečení), kůži z krku a také odřízněte krajní část křídel (využijete třeba na polévku). 
  2. Na lák nalijte vodu do hrnce, přiveďte k varu a poté přidejte rozmarýn a sůl. Povařte asi 3 minuty a následně nechte zchladnout
  3. Husu zalijte vychladlým lákem a vložte odležet do lednice nejlépe do druhého dne
  4. Husu z láku vyjměte a opláchněte studenou vodou. Můžete osušit papírovými utěrkami. 
  5. Na dno pekáče nakrájejte na drobné kousky tuk z husy. Husu ještě trochu osolte a okmínujte uvnitř i zvenku. 
  6. Vložte do pekáče prsy dolů, přiklopte pekáčem nebo poklicí a pečte husu pozvolna v rozehřáté troubě na 160 °C asi 5 hodin. Během pečení neodkrývejte víko pekáče
  7. Půl hodiny před dokončením část výpeku slijte do kastrůlku a odložte husí výpek na jiné vaření.
  8. Zvyšte teplotu na 190 °C a pečte 15 minut bez víka. Poté husu otočte a dopečte křupavou kůrku. Průběžně přelévejte výpekem. 
  9. Upečenou husu nechte alespoň na 10–15 minut odpočinout, než se pustíte do porcování. 

Tip: Pokud vás netlačí čas a rozhodnete se pro pomalé pečení, teplotu pečení snižte na 70 °C a nechte husu péct přes noc (10–12 hodin, podle velikosti husy). 

Rádi byste vyzkoušeli svatomartinskou husu trochu jinak? Upečte si šťavnatou husu se svěžím jablečným zelím a netradičním rolovaným knedlíkem. S přípravou pomůže náš videorecept

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli