Jak uvařit hospodský guláš? Tradiční verze vyžaduje více času k získání silné chuti
Hovězí guláš patří mezi vyhlášené pokrmy české kuchyně. Skvělý recept na guláš se hodí, když očekáváte větší společnost lidí. U guláše je důležitá silná chuť, kterou získáte poctivým cibulovým základem.
Hovězí guláš se vaří nejčastěji z masa, které je více prorostlé tukem, vhodná je například kližka. Na vaření guláše si vymezte dostatek času, hovězímu masu svědčí pomalé vaření, aby se pak doslova rozpadalo na jazyku. Poradíme, jak guláš uvařit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit hospodský guláš
Klasický hospodský guláš miluje spousta z nás a jen to správné dochucení přivede guláš k naprosté dokonalosti.
- Na 4 porce guláše budete potřebovat tyto suroviny:
- Nejprve cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Dále v kastrolu rozehřejte sádlo a cibuli na něm restujte dohněda - trvá to zhruba 15 minut.
- Cibuli zasypte paprikou, dobře promíchejte a postupujte rychle, aby paprika nezhořkla.
- Následně přidejte nakrájené kousky masa a za stálého míchání maso ze všech stran orestujte. Jakmile je maso opečené, přidejte sůl (asi 10 špetek) a pepř.
- Nyní přimíchejte rajčatový protlak a menší množství vody, asi 2 dcl. Do základu dále přidejte kmín a prolisovaný česnek, společně duste při co nejnižší teplotě.
- Guláš neustále hlídejte, promíchávejte a přilévejte vodu po menších částech. Guláš by se měl přichytávat, ovšem nikoli připalovat.
- Zhruba po hodině a půl ochutnejte maso, pokud je měkké přidejte v dlaních rozemnutou majoránku a povařte dalších 10 minut.
- Guláš nemusíte zahušťovat, o hustotu se postaral rozvařený cibulový základ. Pokud přesto guláš chcete zahustit, použijte chlebovou strouhanku.
- Hotový guláš podávejte s čerstvým chlebem, houskovým knedlíkem či s bramboráčky. Ozdobit jej můžete čerstvě nakrájenou cibulí.
Receptů na guláš najdete mnoho, lišit se mohou v přidání brambor či fazolí a také v dochucení. Přesto je klasický hospodský guláš největší pochoutkou a podle snadného videoreceptu jej zvládnou i úplní začátečníci v kuchyni.
Přejeme dobrou chuť.
Komentáře