Jak uvařit bramboračku? Příprava této oblíbené polévky je opravdu snadná
Bramboračka se řadí mezi nejoblíbenější polévky našich babiček. Receptů na ni existuje nespočet a v každé rodině se připravuje trochu jinak. Náš recept vám ukáže, jak je její příprava jednoduchá, a že ji zvládne opravdu každý.
Když se řekne bramboračka, mnohým se vybaví vůně hub, majoránky a čerstvého chleba. Polévka je plná zeleniny a zahuštěná jíškou, takže pořádně zasytí každého strávníka. Zavzpomínejte s námi na dětská léta a připravte si bramboračku jako od babičky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příprava surovin na bramboračku
V poctivé bramborové polévce nesmí chybět pořádná hrst sušených hub a kořenová zelenina plná živin. Množství uvedených surovin vystačí na šest porcí.
- Sušené houby se musí před použitím alespoň půl hodiny namáčet, proto je nejprve ponoříme do studené nebo vlažné vody. Můžete použít i houby čerstvé.
- Oloupeme pět brambor, očistíme menší celer, kořenovou petržel, dvě mrkve a dvě cibule. Mrkve a cibule nakrájíme nadrobno, ostatní zeleninu na kostičky. Krájení mrkve může být trochu oříšek, proto si můžeme pomoci tím, že ji nastrouháme na struhadle.
- Pro přípravu jíšky necháme na středním plameni rozpustit 50 gramů másla, přisypeme 50 gramů hladké mouky a stále mícháme, aby se jíška nepřichytila. Máme hotovo, když mouka začne žloutnout.
Jak uvařit bramboračku
Jakmile máme suroviny přichystané, pustíme se do vaření polévky.
- V hrnci necháme rozpustit kousek másla a orestujeme na něm cibuli a mrkev. Přidáme celer, petržel a dva prolisované stroužky česneku. Zalijeme litrem a půl vody, poté přivedeme k varu. Po chvíli přidáme brambory a houby i s tekutinou, ve které se namáčely.
- Polévku ochutíme solí a pepřem. Můžeme také přidat drcený kmín a několik nasekaných lístků libečku.
- Jakmile je zelenina měkká, do polévky z části ponoříme cedník a postupně skrze něj do tekutiny zamícháme vychladlou jíšku. Předejdeme tak vzniku hrudek. Nakonec ochutíme majoránkou.
Při vaření polévky můžeme postupovat podle následujícího videa:
Jak bramboračku servírovat
Aby byla bramboračka ještě lákavější, před podáváním ji ozdobíme. Pokud najdeme v lednici kousek slaniny, nakrájíme ji na kostičky, osmažíme na pánvi a polévku jí posypeme. Můžeme také přidat nasekanou petrželku. Pro větší vydatnost polévku podáváme s krajícem chleba.
A jak se bramboračka vaří u vás doma? Podělte se s námi o své tipy v komentářích pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rýžový nákyp mého dětství
Přidáno před 13 hodinami
Hraběnčiny řezy s vlašskými ořechy
Přidáno před 14 hodinami
Tilápie s vejci a zeleninou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 15 hodinami
Cheesecake s dýní hokaido
Přidáno před 15 hodinami
Pečená brokolice s česnekem a pomerančovou šťávou
Přidáno před 15 hodinami
Pikantní kuřecí maso na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Komentáře