Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Teplých letních dní pomalu ubývá a pěkně narostlý pórek na našich zahrádkách láká ke zpracování. Tak toho pojďte využít, a připravte si podle našeho receptu lahodnou pórkovou polévku, která tělo nejen zahřeje, ale dodá mu i potřebnou energii.

Pórek je zelenina velmi blízká cibuli, má však jemnější a méně pikantní chuť. Nejvíce se využívá právě při vaření zeleninových polévek, je skvělý jako základ omáček, hodí se pod maso, do salátů a pomazánek nebo třeba do slaných koláčů. V mrazáku si ho můžete snadno uchovat na zimu.

Jak uvařit pórkovou polévku

Na zhruba 5 porcí polévky budete potřebovat: 400 g pórku, 3 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 l vývaru, 300 ml smetany na vaření, 50 ml mléka, 1 žloutek, pepř a sůl.

  • Jednu lžíci másla nechte rozehřát v rendlíku. Přidejte očištěný a nakrájený pórek, krátce orestujte a zalijte polovinou vývaru. Duste do změknutí.
  • Ve větším kastrole připravte ze zbytku másla a hladké mouky světlou jíšku. Zalijte ji zbylou polovinou studeného vývaru, promíchejte a krátce povařte.
  • Přidejte pórek s vývarem, smetanu na vaření, osolte a opepřete. Podle vlastních preferencí můžete celou polévku rozmixovat.
  • Nakonec vmíchejte žloutek rozmíchaný v mléce a nechte polévku naposledy krátce projít varem. Servírujte ji s polévkovými krutonky.
Na postup vaření krémové polévky se také můžete podívat v následujícím videoreceptu. Už se vám také sbíhají sliny?

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli