Jak uvařit tarhoňu? Drobná těstovina má pestré možnosti využití
Tarhoňa je drobná těstovina, kterou známe asi nejvíce z maďarských a slovenských receptů. Je víceméně univerzální potravinou, kterou lze konzumovat samostatně, nebo ji můžeme využít jako zavářku do polévek či jako tradiční přílohu k perkeltu, omáčkám nebo masu. Chutná je i ve sladké verzi třeba jako nákyp s ovocem.
Při jejím nákupu kontrolujte složení - prodává se podobně jako jiné těstoviny ve vaječné i bezvaječné variantě nebo také celozrnná, z celozrnné špaldové mouky. Někdy je tato drobná těstovina označovaná jako těstovinová rýže, kterou však připomíná pouze tvarem, není bezlepková jako rýže. Pokud máte čas a chuť, udělejte si tarhoňu domácí, ani to není nějak těžké. Potřebujete jen mouku, vodu, vejce a sůl.
Jak uvařit tarhoňu
-
Na uvaření 1 dílu těchto drobných kulatých těstovin je potřeba 1,5 dílu vody (bujónu, zeleninového vývaru nebo i mléka - to podle druhu připravovaného pokrmu), trochu oleje (nebo sádla) a sůl.
-
V kastrole nebo hrnci orestujeme odměřenou tarhoňu na rozehřátém (ne rozpáleném!) oleji do růžova, až dohněda. Jde to dobře, jen je nutné těstoviny stále promíchávat vařečkou, aby se kuličky smažily rovnoměrně a nepřipalovaly.
-
Rovnoměrně osmaženou a voňavou tarhoňu zalijeme odměřenou tekutinou, přidáme sůl (a příp. i bylinky), zakryjeme poklicí a přivedeme k varu. Na velmi mírném plameni tarhoňu 15 minut dusíme (už bez míchání), tarhoňa pěkně nabyde. Poté ji stáhneme z tepla a stále zakrytou necháme odpočívat dalších cca 10-15 minut. Voda se do těstovin zcela vstřebá, nejsou rozvařené ani slepené.
-
Hotovou tarhoňu načechráme vidličkou jako kuskus a podáváme.
Těstovina s pestrou možností využití
Jak bylo zmíněno v úvodu, je tarhoňa velmi variabilní těstovina. Kromě této tarhoně, připravené jako příloha, je možné se inspirovat spoustou dalších receptů. Tarhoňu připravíme podobně jako rizoto ve směsi s masem a houbami, s masem a zeleninou, jako falešného kubu s houbami, salát z tarhoně a zeleniny, na sladko s mákem a švestkami (podobně jako nudle s mákem) či zapéct jako citronovou kůrou a vanilkou vonící tarhoňový nákyp, který bude chutnat nejen dětem.
Ať ji vyzkoušíte podle kteréhokoliv receptu, věříme, že se Vám povede, bude chutnat a Vy se k této tradiční těstovině budete rádi vracet!
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční bramborový salát podle šéfkuchaře Hynka Vávry je ochucený lákem z okurek, svěžest zajišťuje jablko
Koláč sester Tatinových upečete s našimi radami hned napoprvé a perfektně. Bez čeho se neobejdete?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře