Jak vánočku správně zpevnit špejlemi, aby svou vlastní vahou nesjela na stranu
Vánočka je tradiční vánoční moučník z kynutého těsta s rozinkami a mandlemi, který je spletený z několika pramenů. Aby těsto nesjíždělo na stranu, musí se jeho stabilita zajistit špejlemi, které do něj zapíchneme.
Vánočky, které se připravují z několika copů naskládaných na sebe, se rády rozjíždějí. Bude proto vhodnější patra zafixovat pomocí špejlí, zvolit metodu zaplétání vánočky z několika pramenů najednou, případně upéct vánočku ve speciální formě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vánočku správně zpevnit špejlemi
Zkusíme to dvěma způsoby - jeden z nich si příště vybereme:
- Do vánočky před vložením do trouby zapíchneme svisle 2–4 špejle podle velikosti pečiva tak, aby 1/3 špejlí byla nad vánočkou.
- Připravené 4 špejle zapíchneme vždy po dvou z boku tak, aby se uvnitř vánočky zkřížily. Konce necháme vykukovat, abychom špejle nezapekli.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Inspirujte se naším videem na přípravu vánočky z pěti pramenů, kterou nemusíme fixovat špejlemi:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře