Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánočka je tradiční vánoční moučník z kynutého těsta s rozinkami a mandlemi, který je spletený z několika pramenů. Aby těsto nesjíždělo na stranu, musí se jeho stabilita zajistit špejlemi, které do něj zapíchneme.

Vánočky, které se připravují z několika copů naskládaných na sebe, se rády rozjíždějí. Bude proto vhodnější patra zafixovat pomocí špejlí, zvolit metodu zaplétání vánočky z několika pramenů najednou, případně upéct vánočku ve speciální formě.

Jak vánočku správně zpevnit špejlemi

Zkusíme to dvěma způsoby - jeden z nich si příště vybereme:

  1. Do vánočky před vložením do trouby zapíchneme svisle 2–4 špejle podle velikosti pečiva tak, aby 1/3 špejlí byla nad vánočkou.
  2. Připravené 4 špejle zapíchneme vždy po dvou z boku tak, aby se uvnitř vánočky zkřížily. Konce necháme vykukovat, abychom špejle nezapekli.

Inspirujte se naším videem na přípravu vánočky z pěti pramenů, kterou nemusíme fixovat špejlemi:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočkavůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér

Kapr a další tradiční pokrmy

Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.

Mohlo by vás zajímat:

Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba

Komentáře

Další tipy a triky