Jak vařit luštěniny v pomalém hrnci. Vaření sice bude delší, ale úplně pohodové
Luštěniny jsou důležitou složkou naší výživy a nejde jen o jejich výtečnou chuť, ale i o přínos pro naši výživu. Ceněné jsou kvůli obsahu důležitých živin, včetně bílkovin, přitom jsou levné. V jídelníčku vegetariánů jsou nepostradatelné, ale chybět by neměly ani při běžném stravování. Přesto jejich zdlouhavé vaření může být trochu oříškem.
Při běžném vaření k některým luštěninám patří více páry a průběžné hlídání. Zvlášť cizrna, sója a velké fazole vyžadují delší dobu na sporáku. Postup lze urychlit použitím tlakového nebo také pomalého hrnce. Hrnec můžete mít multifunkční, který toho kromě pomalého vaření dovede mnohem více, nebo také jen "obyčejný", který si pořídíte jen kvůli této jediné funkci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vařit luštěniny v pomalém hrnci
Máme pro vás několik rad a tipů, které by se vám mohly hodit, zvlášť pokud s vařením luštěnin v pomalém hrnci ještě nemáte zkušenosti.
- Některé druhy luštěnin je potřeba přebrat kvůli příměsím. Jedná se v první řadě o čočku. Pak je dobře propláchněte pod tekoucí studenou vodou, nejlépe to půjde na sítku.
- Dále luštěniny namočte do studené vody, ideálně přes noc. Vaření pak bude rychlejší. Červenou čočku není potřeba namáčet.
- Vodu z namáčení před vařením vylijte. Do vody se vyluhují nadýmavé látky, kterých se takto zbavíte.
- Luštěniny znovu propláchněte pod tekoucí studenou vodou, přendejte je do pomalého hrnce a zalijte vodou. Postup trochu urychlíte, když použijete horkou vodu. Voda se dává obvykle v trojnásobném objemu proti objemu namočených luštěnin. Můžete přidat oblíbené bylinky nebo koření, např. bobkový list. Na začátku vaření ale nepřidávejte sůl.
- Nastavte vhodnou teplotu, řiďte se podle návodu ke konkrétnímu hrnci.
- Délku vaření si jednoduše pohlídáte, ale pokud má váš hrnec časovač, řiďte se orientačním doporučením - čočka je uvařená za 3–4 hodiny, hrách za 5–7 hodin (půlený výrazně dříve), fazole potřebují obvykle 6–8 hodin (podle jednotlivých odrůd, které se liší velikostí), cizrna je náročnější, počítejte 7–10 hodin.
- Z potřebné délky vaření vyplývá jednoduché poučení - čočku a půlený hrách uvaříte snadno za dopoledne, ale větší luštěniny dejte vařit už večer, aby ráno byly hotové.
- V průběhu vaření není potřeba luštěniny míchat, je to zbytečné. Pokud jste doma, občas zkontrolujte, jestli není vhodné dolít vodu, ale pokud správně odhadnete potřebné množství, nemusíte si dělat žádné starosti.
- Výsledkem by měly být změklé a akorát uvařené luštěniny, které jsou stále pevné. Pokud je vaření delší, luštěniny změknou příliš. V případě, že je plánujete použít způsobem, při kterém to nevadí, není to žádný problém (např. pomazánky, karbanátky).
- Přebytečnou tekutinu můžete slít nebo dále použít. Uvařené luštěniny osolte a podle potřeby dochuťte, použijte je podle plánu. Např. je můžete přendat do jiného hrnce a dovařit z nich polévku.
Uvařené luštěniny jsou skvělé na saláty, do polévek a kaší, pomazánek, karbanátků i dalších jídel. Pokud jich uvaříte více, než brzy spotřebujete, přebytečné množství rozdělte do krabiček nebo sáčků a zmrazte na příště.
Komentáře