Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vypadá zpěněná cibule a jak ji udělat? Radíme začátečníkům v kuchyni
Zdroj: Pixabay, agamaszota

Správně usmažit cibuli patří k prvním dovednostem kuchařů. Smažená cibule totiž tvoří úplný základ mnoha pokrmů nejen české kuchyně. Cibule je důležité ochucení jídla a mnohé pokrmy by bez ní zkrátka nechutnaly.

Prvním úkonem je oloupání a nakrájení cibule. Cibuli na smažení krájejte na drobné kostičky nebo tenké plátky. Potřebujete ostrý nůž a prkénko. Cibuli na kostičky můžete bezpečně a bez slz nasekat v sekáčku. Na smažení potřebujete pánev a tuk. Tukem může být olej, máslo nebo sádlo. Obvykle na 1 střední cibuli potřebujete asi 1–2 lžíce tuku.

Jak vypadá zpěněná cibule a jak ji udělat

Usmažení cibule do pěny není náročné a zvládne to každý.

  • Pánev s tukem rozpalte a následně vsypte cibuli.
  • Teplotu zmírněte na poloviční výkon a smažte za stálého míchání. Cibulí je nutno pohybovat, aby se smažila rovnoměrně na okrajích i ve středu pánve.
  • Jakmile se kolem kousků cibule začnou dělat bublinky a cibule změkne, zprůsvitní (zesklovatí), je hotovo. Ihned ji odstavte ze zdroje tepla a použijte.
  • Zpěněnou cibuli používejte do světlých omáček nebo polévek, také do dětských pokrmů a při šetřící dietě.

Tip: Pokud někdo cibuli nesnáší, můžete ji v tomto stádiu z pánve vyjmout a používat jen tuk, kterému cibule už základ chuti předala. Podobně postupujte i při nesnášenlivosti česneku.

Náš videorecept vás smažením cibule provede krok za krokem:

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli