Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máta je aromatická bylinka, používaná v potravinářství, v kosmetice a v medicíně. Máta peprná a máta rolní jsou druhy, které mají stálé místo v kuchyni. Připravujeme z nich sladké krémy, nápoje a další dobroty.

Mátu známe z bonbónů, čokolády, zmrzliny i limonády. Mnoho z nás mátu pěstuje doma na zahradě a večer připravuje pro přátele i rodinu osvěžující mojito. Mátu také využijeme k přípravě letních krémů s báječnou chutí a aromatickou vůní.

Jakou mátu použít do krému

Máme tři možnosti - využijme jednu z nich:

  • Mátová pasta a mátové aroma se dají koupit na internetu nebo v cukrářských potřebách. Mají příjemně větrovou vůni a široké možnosti využití.
  • Čokoládu s mátovou náplní použijeme do čokoládových krémů. Rozpustíme ji v horké smetaně, necháme vychladnout a ušleháme do krému.
  • Čerstvé zelené lístky máty rozdrtíme v hmoždíři spolu se lžičkou cukru. Vzniklou kašičku přidáme do šlehačky, do máslového krému nebo do tvarohu.

Jak připravit mátu do krému

  • Z čerstvých lístků máty a vodky si můžeme připravit extrakt, který pak využijeme jako aroma do nápojů a krémů pro dospělé.
  • Mátu svaříme se smetanou (10 minut na nízkou teplotu) a po vychladnutí ji ušleháme do šlehačky, čímž získá jemné mátové aroma.
  • Mátu nasekáme nebo rozmixujeme nadrobno a použijeme tam, kde ji potřebujeme. Zelené kousíčky jsou v krému vkusnou dekorací.
Mátový krém má jemně zelenkavou barvu - podle toho poznáme, co obsahuje. Zelenou barvu můžeme vytvořit i jedlými potravinářskými barvami. Z máty si můžeme připravit lahodný sirup, kterým pak dochutíme krémy do dortů, pohárů i bonbónů. Inspirujte se naším videem:

Komentáře

Další tipy a triky