Jak vyrobit mátový krém? Máta osvěží, ochutí a ovoní nejen krémy, ale i zmrzlinu
Máta je aromatická bylinka, používaná v potravinářství, v kosmetice a v medicíně. Máta peprná a máta rolní jsou druhy, které mají stálé místo v kuchyni. Připravujeme z nich sladké krémy, nápoje a další dobroty.
Mátu známe z bonbónů, čokolády, zmrzliny i limonády. Mnoho z nás mátu pěstuje doma na zahradě a večer připravuje pro přátele i rodinu osvěžující mojito. Mátu také využijeme k přípravě letních krémů s báječnou chutí a aromatickou vůní.
Jakou mátu použít do krému
Máme tři možnosti - využijme jednu z nich:
- Mátová pasta a mátové aroma se dají koupit na internetu nebo v cukrářských potřebách. Mají příjemně větrovou vůni a široké možnosti využití.
- Čokoládu s mátovou náplní použijeme do čokoládových krémů. Rozpustíme ji v horké smetaně, necháme vychladnout a ušleháme do krému.
- Čerstvé zelené lístky máty rozdrtíme v hmoždíři spolu se lžičkou cukru. Vzniklou kašičku přidáme do šlehačky, do máslového krému nebo do tvarohu.
Jak připravit mátu do krému
- Z čerstvých lístků máty a vodky si můžeme připravit extrakt, který pak využijeme jako aroma do nápojů a krémů pro dospělé.
- Mátu svaříme se smetanou (10 minut na nízkou teplotu) a po vychladnutí ji ušleháme do šlehačky, čímž získá jemné mátové aroma.
- Mátu nasekáme nebo rozmixujeme nadrobno a použijeme tam, kde ji potřebujeme. Zelené kousíčky jsou v krému vkusnou dekorací.
Mátový krém má jemně zelenkavou barvu - podle toho poznáme, co obsahuje. Zelenou barvu můžeme vytvořit i jedlými potravinářskými barvami. Z máty si můžeme připravit lahodný sirup, kterým pak dochutíme krémy do dortů, pohárů i bonbónů. Inspirujte se naším videem:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře