Jak zabránit zkvašení bramborového salátu? Pozor dejte především na ochutnávače
Věděli jste, že za zkažením bramborového salátu nejčastěji mohou tajní ujídači? Bramborový salát je náchylný ke zkvašení, čemuž značně napomáhá špatná hygiena či nedobře umyté nádobí. Poradíme, jak tomu předejít.
Že bramborový salát nemá dlouhou trvanlivost, víme všichni. Jak ale zabránit jeho předčasnému zkvašení - a jde to vůbec? Ano, jde. Důležité však je dodržování základních hygienických návyků včetně poučení zbylých rodinných příslušníků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zabránit zkvašení bramborového salátu
Pokud se bojíte, čeho se na následujících řádcích dočtete, nemějte obavy. Nejde o žádné speciální manévry v kuchyni, ale o zcela běžné a rutinní záležitosti.
- O zkvašení salátu rozhodujete už ve fázi jeho přípravy. Je nezbytné, aby bylo vše čisté - od nádobí přes mísy a pomůcky až po vaše ruce či utěrky.
- Zvláštní pozornost věnujte cibuli. Šťáva z čerstvé cibule zapříčiní velmi rychlou zkázu vašeho bramborového salátu. Proto je na místě nakrájenou cibuli spařit.
- Salát uchovávejte v lednici a vždy z něj odebírejte pouze to množství, které opravdu zkonzumujete. Zteplalý salát by se neměl opětovně vracet do chladu.
- Připravujete-li bramborový salát s majonézou či mléčným výrobkem (jogurt, zakysaná smetana), je lepší přidávat tyto ingredience pouze do odebrané části salátu určené k aktuální spotřebě. Značně tím prodloužíte jeho trvanlivost.
- Zásadní je pak informovanost rodiny. Tajní (často noční) ujídači si vezmou z příborníku čistou lžíci s myšlenkou, že si odeberou jen jednou. Všichni však víme, že jedna lžíce naše chutě neuspokojí. A to je ten problém - opakované odebírání bramborového salátu již použitou lžící. Za zkvašením pokrmů nejčastěji vězí kontakt našich slin s daným jídlem, které se následně rychle zkazí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Po informování rodiny o tom, jak má správně probíhat ujídání, se však nedivte, že v příborníku nebude jediná čistá lžíce či vidlička - najdete je v myčce nebo ve dřezu. Zachráníte tím ale váš bramborový salát, a to stojí za to, nemyslíte? Pro inspiraci vám přinášíme videorecept na chutný bramborový salát podle Zdeňka Pohlreicha.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vánočka a vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda | Vaječný likér
Kapr a další tradiční pokrmy
Kromě sladkého je pro Vánoce typická řada dalších tradičních receptů. Samozřejmě nesmí chybět kapr s bramborovým salátem a rybí polévka.
Mohlo by vás zajímat:
Řízek z kapra | Bramborový salát | Rybí polévka | Houbový kuba
Komentáře