Jak zpracovat býčí žlázy? I z této netradiční suroviny lze připravit chutný pokrm
Býčí žlázy se při správné přípravě promění v jemný pokrm, který svou strukturou i chutí překvapí. Jejich úprava na způsob řízků patří k nejčastějším, ale možností využití je víc. Objevte, jak s nimi pracovat i co všechno se z nich dá vytvořit.
Býčí žlázy patří k těm surovinám, které na první pohled vzbuzují respekt, ale při správné úpravě dokážou nadchnout i náročného gurmána. Nejčastěji se připravují jako řízky, jejichž výsledná chuť je jemná, lehce nasládlá a chutí připomínající měkké ledvinky či brzlík.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat býčí žlázy
Podobně jako ledviny, jsou býčí žlázy bohaté na bílkoviny, vitaminy skupiny B a zinek. Při správné kuchyňské úpravě nejsou cítit, nemají typické aroma jako jiné vnitřnosti a jejich chuť je velmi jemná. Kromě kulinárního zpracování se býčí žlázy uplatňují i v lidové medicíně a výživových směsích.
- Před tepelnou úpravou je třeba žlázy dobře očistit. Odstraňte tuhou blánu na povrchu a žlázy na několik hodin namočte do mléka, aby se zjemnila jejich chuť. Po této přípravě je možné je nakrájet na plátky nebo menší kusy a upravit podobně jako řízky.
- Další variantou je jejich opečení na másle s bylinkami, případně dušení masa na víně a cibuli.
- Díky své jemnosti a neutrální chuti se dobře snoubí s bylinkami, vínem i krémovými omáčkami, lze z nich uvařit guláš, ale také je grilovat v podobě špízů.
Komentáře