Jak upéct maso? Poradíme správný postup a přidáme i několik receptů na chutný oběd
Pečené maso je oblíbeným obědem, který není ani příliš náročný na přípravu. Přitom je mnoho variant, jak maso upéct a jakou přílohu k němu zvolit. Dokonce i pečení masa se dá dovést k dokonalosti. My vám v tomto článku poradíme, jak na to.
Při pečení je potřeba respektovat daný druh masa a pečení mu přizpůsobit. Některá masa jsou sušší a tak je můžeme špikovat, obalovat ve slanině nebo péct s jiným tučným druhem masa. A důležité je si uvědomit, že pečení nelze uspěchat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct maso v troubě
Základem je výběr masa, ne každé se ale na pečení hodí, třeba taková kližka se na pečení nehodí vůbec. Ta patří do guláše. A pokud si nejste jisti, zeptejte se řezníka, jistě vám rád a ochotně poradí.
- Než dáme maso do trouby, je dobré nechat ho alespoň hodinu v pokojové teplotě. Teplotní šok masu nesvědčí a zbytečně tím ztrácí na kvalitě.
- Dostatečně maso osolíme a okořeníme ze všech stran. Základem je sůl a pepř, ke drůbežímu se hodí sladká paprika, k vepřovému kmín a ke zvěřině jalovec. Využít můžete i různé kořenící směsi.
- Maso podlijeme, přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme do vyhřáté trouby. Pečeme s roštem uprostřed na teplotu 200–220 °C.
- Během pečení maso poléváme výpekem a otáčíme.
- Před koncem pečení pekáč odkryjeme a dopečeme dozlatova.
Pečení masa neuspěcháte zvýšením teploty. Výsledkem bude syrový vnitřek a spálené maso na horní straně. Své o tom ví ten, kdo někdy pekl třeba husu, která se peče dlouho a na nízkou teplotu. Právě tento videorecept jsme pro vás připravili na závěr našeho článku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 7 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 20 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno 26. 4. 2024 11:10
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Jak upéct meruňkovou bublaninu. Máme pro vás snadný recept na moučník pro příjemné odpolední chvíle
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře