Jaké koření se hodí ke kořenové zelenině? Nebojte se zkoušet různé kombinace chutí
Kořenová zelenina v zimě skvěle doplní vydatný masový nedělní oběd, v létě se zase bude krásně vyjímat na talíři s grilovaným steakem nebo hamburgerem. V našem článku se dozvíte, jakým kořením jí dodat chuť.
Mezi nejvíce konzumovanou kořenovou zeleninu patří mrkev, celer, petržel, červená řepa nebo například ředkvičky. Ačkoliv ji můžete jíst syrovou, běžně se tepelně upravuje jako příloha k hlavnímu chodu a je potřeba jí dodat lepší chuť kořením.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké koření se hodí ke kořenové zelenině
V supermarketech dnes můžete koupit všelijaké směsi koření určené právě na zeleninu. Když si ale přečtete složení, zjistíte, že se v sáčku nenachází nic, co byste si nemohli umíchat sami doma.
- Podobně jako u jiných směsí je základem sůl. Nemusíte však používat pouze tu klasickou, ale například růžovou sůl himalájskou.
- Dále by ve směsi neměla chybět cibule a česnek, a to ať už v prášku, nebo ve formě malých granulek.
- Ke kořenové zelenině skvěle ladí také kmín, sladká mletá paprika a voňavé bylinky, jako je například rozmarýn, koriandr či tymián.
- Pro pikantnější chuť můžete přidat chilli papričky, mletý zázvor nebo kurkumu. Využít však můžete i směs kari koření.
- Do vaší směsi na kořenovou zeleninu přidejte i lžičku třtinového cukru. Ten pečené zelenině dodá lehce karamelovou příchuť.
- Zeleninu před pečením můžete také posypat bylinkovou solí nebo bylinkovým máslem, které není vůbec složité na přípravu.
- Nebojte se experimentovat s chutěmi a pokaždé si namíchat jinou směs koření. Zjišťujte tak, jaké kombinace vám nejvíce zachutnají. Nezapomínejte si ale psát, jaké koření do směsi dáváte - a v jakém poměru.
Komentáře