Šalvěj je významná léčivka i chutná bylina do kuchyně. Jak a kde ji nejlépe upotřebíme
Šalvěj je vytrvalá polokeřovitá bylina, pocházející z jižních krajin. Nejčastěji se u nás pěstuje šalvěj lékařská, která má našedlé plstnaté listy a modrofialové květy. Krásně ozdobí bylinkové a trvalkové záhony.
Šalvěj má ráda plné slunce a nesnáší zamokření. Bývá součástí skalek, na kterých dobře prospívá. Žloutnoucí listy signalizují vyčerpání živin v půdě. Prospívá jí časté seřezávání, pak pěkně košatí. Aby dobře přečkala zimu, doporučuje se naposledy ji seříznout na konci srpna, potom ještě stihne obrůst a nezmrzne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak šalvěj sklidit a uchovat
Sklízíme listy nebo vrcholy stonků před květem nebo v době květu od června do srpna. Listy sušíme zvolna, abychom zachovali vůni, ale opatrně, protože nám nesmí zplesnivět. Listy také nakládáme do octa.
Jak používat šalvěj v kuchyni
Pro vysoký obsah hořčin a tříslovin se šalvěj používá převážně v kombinaci s masem, hlavně tučnějším. Přidáváme ji k mletému masu, výborně ochutí tučné ryby, kachnu, vepřové maso, vnitřnosti a klobásy. Chuťově příjemně doplní i jablka a pomeranče. Bývá součástí bylinkového másla. Výborná je smažená v těstíčku, pomáhá lepšímu trávení. Je součástí provensálských bylin (koření).
Jak šalvěj pomáhá
Díky významnému obsahu tříslovin a hořčin využíváme jejího svíravého a desinfekčního účinku k ústní hygieně, dezinfekci ústní dutiny, zacelení rány po vytrženém zubu nebo jako kloktadla. Má protiprůjmové, antiseptické a protiplísňové účinky. Díky obsahu přírodní estrogenní látky pomáhá při menopauze a spolu s kontryhelem při menstruačních potížích. Neměla by se ale užívat ve velkém množství a dlouhodobě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 5 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 10 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 16 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 17 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Peanut punch: Mléčný arašídový koktejl je oblíbené afrodiziakum na Jamajce, připravit ho můžete i doma jen ze dvou ingrediencí
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť
Na čem péct lokše? Placky z bramborového těsta připravujeme pouze ze tří surovin
Komentáře