Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jakou mouku použít na oblíbené zázvorky? Vyberte si, každá má svoje pro a proti
Zdroj: Toprecepty

Zázvorky jsou oblíbeným vánočním cukrovím, které má dlouhou tradici. Jsou oblíbené hlavně pro svou jemně pikantní chuť díky zázvoru. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, jaká mouka je do zázvorek nejlepší?

Zázvorky začínáme péct od poloviny listopadu, protože je důležité, aby toto chutné cukroví stihlo do Vánoc změknout. Zázvor má zahřívací účinky a podporuje trávení, což zejména v době vánočních svátků a hodování všichni ocení. Pojďte se s námi podívat na to, kterou mouku na zázvorky vybrat, odpověď totiž není tak jednoznačná.

Jakou mouku použít na zázvorky

Nejčastěji najdete v receptech na zázvorky mouku hladkou, ale i polohrubou. Navíc je dobré zmínit, že i použití hrubé mouky může mít své výhody a opodstatnění. 

  • Hrubá mouka má tu vlastnost, že oproti hladké mouce pomaleji saje tekutinu a "bobtná" ještě chvíli poté, co je těsto hotové. Lidově řečeno, pokud se rozhodnete pracovat s hrubou moukou, je potřeba více trpělivosti, protože necháváte těsto průběžně odpočívat a kontrolujete kvalitu těsta po odpočinutí.
  • Dávka trpělivosti se vám může zdát jako nevýhoda, ale podívejte se na výhodu, kterou použití hrubé mouky přináší. To je totiž to, že ji použijete méně, než mouky hladké. 
  • To, že spotřebujete méně mouky, s sebou nese i to, že výsledné zázvorky budou mít intenzivnější chuť, protože nebudou tak "naředěné" a pravděpodobně budou i dříve vláčné, protože více mouky může způsobit více tvrdosti. 
  • Pokud mouku budete před přípravou těsta prosévat, těsto bude nadýchanější
  • Zdravější alternativou pro pečení zázvorek je využití špaldové mouky

Ať už se rozhodnete použít jakoukoli mouku, uvidíte, že si na zázvorkách velmi pochutnáte. Hlavně je upečte včas, aby stihly řádně odležet.

Při použití jakékoliv mouky nezanedbejte podsypávání. Zpracované těsto na zázvorky má totiž správně být lehce lepivé, a proto je důležité ho při válení podsypat. Pokud byste tápali s přípravou, podívejte se na video, které vám s přípravou tohoto tradičního cukroví pomůže.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky