Zázvorky

janinka1193 Kuchařka: janinka1193

Doba přípravy: 2 hod Cukroví , Pečené 11 názorů

Suroviny

60 dkg hladké mouky
40 dkg moučkového cukru
4 celá vejce
3 dkg másla
1 rovnou lžičku rychlosoli
5 dkg škrobové bramborové moučky (pokud dáváme o to méně dáme hl.mouky)
zázvor - nejméně 1 kávovou lžičku i více
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cukr, vejce a máslo třeme 1/4 hodiny.

  2. Pak přidáme mouku se solí a zázvorem.

  3. Vykrajujeme tvary a na plechu necháme do druhého dne, pak upečeme.

Poznámka

Až upeču přidám fotku.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 25 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zázvorky

  • eva hubova eva hubova

    Pekla jsem na 165°C, asi to bylo hodně trošku popraskaly...přidala jsem foto:yes:

    Odpovědět

  • issa88 issa88

    Ano zázvorky jsou po upečení tvrdé ale rozleží se a změknou

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Je to normální,že jsou zázvorky po vychladnutí tvrdé? Nebo se rozleží.Pokud ano ,tak je mám dát do uzavřené nádoby? Za informaci díky!;-(

    Odpovědět

  • janinka1193 janinka1193(autor receptu)

    Děkuji Rebece za plusový bodík a jen připomínka,vím co je spěšná sůl -tento recept je hodně starý a dříve se tento výraz používal,Amira přesně popsala o co se jedná
    tyto zázvorky na rozdíl od jiných receptů nejsou tak tvrdé a opravdu výborné

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Amiro,přesně vysvětleno.Doplním,že se bez amonia neobejdou krom výborných zázvorek také žížalčiny plněné koule i rakvičky .:yes:

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    :yes::yes:Díky za vysvětlení...myslela jsem si to;-)

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    :yes:Amiře za vyčerpávající info o amoniu;-):-D
    autorce receptu:yes:zázvorky já rád:-p;-):-D

    Odpovědět

  • Amira Amira

    Spěšná sůl - našla jsem toto:
    AMONIUM, KYSELÝ UHLIČITAN AMONNÝ, ČPAVÁ SŮL, SPĚŠNÁ SŮL - kypřící prostředek jinak zvaný "cukrářské droždí" nebo dříve také "sůl jeleního rohu" nebo "jelení sůl". Preparát prodávaný v obchodě je směs kyselého uhličitanu amonného NH4HCO3 a karbamidu amonného NH2.CO.NH4. Býval připravován suchou destilací zvířecích odpadků, jako jsou kůže, kopyta, rohy a odtud je i jeho starší název. Později se začal připravovat sublimací síranu amonného s uhličitanem vápenatým. Je to jemný bílý prášek, čpící silně po čpavku, poněvadž teplem dissociuje na vodní páru, plynný amoniak a kysličník uhličitý, čímž těsto kypří. Do těsta je přidáván rozmíchaný v tekutině nebo je-li třeba rozválen válečkem mezi dvěma papíry a vpraven přes jemné sítko do mouky. Hrubé amonium zanechává v pečivu nepravidelné póry a povrch pečiva není hladký. Na 1/2 kg mouky stačí 10 g. Používá do pečiva nízkých tvarů (perníčky, nízké linecké aj.), protože ve vyšších těstech zanechává nepříjemný pach po čpavku. Uchováváme ho ve sklenicích se zabroušenou zátkou, neboť působením vlhkostí a kyslíku se rozkládá. Dnes je k dostání v řadě drogerií, kam je dodáván výrobcem - pardubickou firmou Proxima. Ve výrobcích je uveden jako položka "Cukrářské droždí" - hydrogenuhličitan amonný (malobalení po 100 g).

    Odpovědět

  • Míla Míla(neregistrovaná)

    Autorka receptu sama neví co je to spěšná sůl, proto sem ten recept dala abyste jí poradili, sama recept ani asi nezkoušela.:-((

    Odpovědět

  • maris maris

    Já si myslím, že to bude amonium, mám na zázvorky recept po babičce a tam amonium je. Teď se prodává taky pod názvem Cukrářské droždí.:-)

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    Prosím, co je spěšná sůl:-?:-?:-? Nebude to amonium???

    Odpovědět

TIP dne na email

Tématické fráze: zázvorky spěšná sůl vánoční cukroví recepty výborné zázvorky recept na zázvorky zázvorky recept starý recept zázvorky zázvorky cukroví vánoční cukroví výborné zázvorky recept vánoční zázvorky zázvorky výborné recept na vánoční zázvorky vánoční cukroví zázvorky cukroví recepty zázvorníky co je spěšná sůl recept zazvorky tvrdé zázvorky recepty na vánoční cukroví zázvorky