Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zásmažka neboli také jíška slouží k tradičnímu zahušťování pokrmů, zejména omáček a polévek. Poctivě připravená zásmažka má v české kuchyni podstatnou úlohu - správné zahuštění dovede pokrm k dokonalosti.

Zásmažka se skládá pouze ze dvou základních surovin - z tuku a mouky. Avšak i jednoduchá příprava zásmažky má svá pravidla a s menší dávkou trpělivosti při výrobě docílíte skvělého výsledku. Která mouka se však k jíšce hodí nejvíce?

Jakou mouku použít na zásmažku

Za správné zahuštění pokrmu je odpovědný škrob obsažený v mouce. Ten ve spojení s horkou tekutinou nabobtná a tekutina poté zhoustne

  • K přípravě zásmažky volíme především mouku hladkou, abychom dosáhli hladké konzistence.
  • Nejčastěji sáhneme po hladké mouce pšeničné či špaldové, ale nemusíme se bát použít i jiné druhy mouky, jako například bezlepkovou či celozrnnou.

Cibulová jíška je nepostradatelná ve spoustě pokrmech - od polévek a luštěnin až po tradiční guláš. Ušetřete čas strávený v kuchyni, připravte si cibulovou jíšku předem a uschovejte ji v lednici. Snadný videonávod vám poradí, jak na to.

Komentáře

Další tipy a triky