Jednoduché preclíky znáte z jarmarků. S naším postupem je upečete i sami
Preclíky jsou příkladem jednoduchého levného kynutého pečiva. Přišly k nám pravděpodobně ve středověku z německy mluvících zemí (německy preclík je brezel). Na jarmarcích je nabízeli pekaři navlečené na dřevěné tyče. Těsto na jednoduché preclíky obsahuje málo tuku a žádné vejce. Po upečení preclíky křupou.
Preclíky tvoříme z tenkého válečku těsta stočeného do kroužku, konce ukončujeme překřížením. Někdy mohou mít kousky i jiné tvary (např. srdíčko, osmičku). Po vytvarování se často potírají bílkem nebo vejcem, sypou hrubou solí, kmínem, mákem nebo kořením a pečou do červena. Některé se před pečením máčejí v roztoku louhu nebo jedlé sody, čímž získají specifickou chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na jednoduché preclíky
- Ve vlažné vodě rozmícháme cukr a droždí.
 - Přisypeme mouku a přidáme olej a sůl.
 - Vypracujeme tužší hladké a nelepivé těsto.
 - Necháme asi půl hodiny zakryté kynout.
 - Těsto rozdělíme na kousky, ze kterých ručně vyválíme „provázky“ tenké asi jako tužka.
 - Z nich stočíme preclíky a pokládáme je na plech vyložený papírem na pečení.
 - Potřeme rozkvedlaným bílkem nebo jen slanou vodou a posypeme hrubou solí, mákem, kmínem nebo sezamem apod. podle chuti a zásob.
 - Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dočervena a dokřupava.
 
Věříme, že se vám preclíky podaří na jedničku.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
	
			
					
		
	
			
		
	
			
		
	
	
				
Komentáře