Preclíky a tyčky z piva

Slané pečivo Doba přípravy: 150 minut 0 názorů

Slané pečivo Doba přípravy: 150 minut 0 názorů

Suroviny 20 preclíků a 10 dlouhých tyčinek

Těsto:
500 g polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
125 g sádla
250 ml piva
50 ml mléka
30 g droždí
20 g krupicového cukru
Na posypání:
mák
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Krupicový cukr s droždím rozetřeme na kašičku, přidáme vlahé mléko, 1 lžíci mouky a prošleháme. Zakryjeme a necháme kvásek vykynout asi 15 minut. Mouku rozmícháme se solí, přidáme vykynutý kvásek, sádlo a pivo pokojové teploty.

  2. Uděláme hladké těsto, zakryjeme a necháme asi 1 hodinu v teple vykynout. Těsto rozdělíme na 20 stejných částí a uděláme z nich bochánky. 10 bochánků rozválíme na tyčinky dlouhé přes celý plech, nepodsypáváme, s těstem se pěkně pracuje. Všechny dáme na plech s pečícím papírem.

  3. Bochánek rozválíme na váleček dlouhý asi 55 cm, rozdělíme na půlku a uděláme 2 preclíky. Tímto způsobem uděláme ze všech bochánků preclíky, dáme je na plech s pečícím papírem. Tyčinky a preclíky necháme 20 minut nakynout, pak potřeme vodou, posypeme solí a mákem a dáme péct na 15-20 minut do vyhřáté trouby na 200°C dozlatova. Preclíky s tyčkami jsou krásně křupavé.

Komentáře k receptu Preclíky a tyčky z piva

K receptu nejsou žádné komentáře.