Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jehněčí maso pochází z jehňat starých 5–12 měsíců - poté se již jedná o maso skopové. Zvířata jsou v mladém věku krmena pouze mateřským mlékem a luční trávou, proto se jedná o velmi kvalitní a chutné maso.

Mnoho lidí si myslí, že jehněčí maso má nepříjemné aroma, ale není tomu tak - možná až u starších kusů. Mladé jehněčí příjemně voní a s použitím bylinek se jeho chuť a vůně ještě znásobí. Bohužel ho lze získat pouze od přímých chovatelů.

Jak využít různé druhy jehněčího masa

Na jaře máme možnost koupit maso od chovatele:

  • Jehněčí kýta je zadní část zvířete a patří mezi libové a velmi kvalitní maso. Hodí se nejen na dušení a pečení, ale i na grilování v celku.
  • Jehněčí svíčková je velmi žádané, drahé, jemné a chutné maso, které se griluje, peče nebo upravuje jako minutka.
  • Jehněčí hřebínek ze hřbetu nebo krku se připravuje i s kostmi, na kterých je svalovina. Nejčastěji se peče nebo griluje, rozkrájený na plátky.
  • Jehněčí hřbet (pečeně) je libové maso, které se hodí na dušení v omáčce, na pečení ve šťávě a na grilování.
  • Jehněčí kotlety jsou šťavnatým a chutným kouskem masa, který se hodí na přípravu steaků a minutek.
  • Jehněčí plec se nachází na přední straně zvířete. Jde o šťavnaté a chutné maso, které se peče nebo dusí. Jehněčí je výborné i pomleté, například v karbanátcích.
  • Jehněčí kolínka se kvůli velikosti používají ta ze zadních noh. Obsahují hodně kolagenu. Kolena se pečou nebo grilují.

Jak využít zbytky jehněčího masa

Kosti ani odřezky masa nemusíme vyhazovat - dají se dobře zpracovat:

  • Kosti opečeme a použijeme na přípravu vývaru a dobré polévky se zeleninou. Menší kosti s masem stačí uvařit.
  • Odřezky masa podusíme se zeleninou a kořením nebo připravíme pikantní jehněčí guláš, který podáváme s knedlíkem.
  • Větší kousky masa umeleme a ze směsi připravíme jehněčí gyros nebo kebab v troubě, paštiku, sekanou nebo karbanátky.
  • Zbytky masa se hodí pro přípravu kořeněných orientálních jídel z čínské, thajské, indické a arabské kuchyně.
  • Jehněčí vnitřnosti zpracujeme v polévce, v minutkových a dušených pokrmech nebo v masových směsích se zeleninou.

Jehněčí maso má mnoho pozitivních vlastností a je zdravější než drůbeží maso. Objednejme si jehně včas - hlavně před Velikonocemi je o ně obrovský zájem.

Komentáře

Další tipy a triky