Jehněčí maso je jemné a chutné. Nevýhodou však je, že bývá v obchodech nedostupné
Jehněčí maso pochází z jehňat starých 5–12 měsíců - poté se již jedná o maso skopové. Zvířata jsou v mladém věku krmena pouze mateřským mlékem a luční trávou, proto se jedná o velmi kvalitní a chutné maso.
Mnoho lidí si myslí, že jehněčí maso má nepříjemné aroma, ale není tomu tak - možná až u starších kusů. Mladé jehněčí příjemně voní a s použitím bylinek se jeho chuť a vůně ještě znásobí. Bohužel ho lze získat pouze od přímých chovatelů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít různé druhy jehněčího masa
Na jaře máme možnost koupit maso od chovatele:
- Jehněčí kýta je zadní část zvířete a patří mezi libové a velmi kvalitní maso. Hodí se nejen na dušení a pečení, ale i na grilování v celku.
- Jehněčí svíčková je velmi žádané, drahé, jemné a chutné maso, které se griluje, peče nebo upravuje jako minutka.
- Jehněčí hřebínek ze hřbetu nebo krku se připravuje i s kostmi, na kterých je svalovina. Nejčastěji se peče nebo griluje, rozkrájený na plátky.
- Jehněčí hřbet (pečeně) je libové maso, které se hodí na dušení v omáčce, na pečení ve šťávě a na grilování.
- Jehněčí kotlety jsou šťavnatým a chutným kouskem masa, který se hodí na přípravu steaků a minutek.
- Jehněčí plec se nachází na přední straně zvířete. Jde o šťavnaté a chutné maso, které se peče nebo dusí. Jehněčí je výborné i pomleté, například v karbanátcích.
- Jehněčí kolínka se kvůli velikosti používají ta ze zadních noh. Obsahují hodně kolagenu. Kolena se pečou nebo grilují.
Jak využít zbytky jehněčího masa
Kosti ani odřezky masa nemusíme vyhazovat - dají se dobře zpracovat:
- Kosti opečeme a použijeme na přípravu vývaru a dobré polévky se zeleninou. Menší kosti s masem stačí uvařit.
- Odřezky masa podusíme se zeleninou a kořením nebo připravíme pikantní jehněčí guláš, který podáváme s knedlíkem.
- Větší kousky masa umeleme a ze směsi připravíme jehněčí gyros nebo kebab v troubě, paštiku, sekanou nebo karbanátky.
- Zbytky masa se hodí pro přípravu kořeněných orientálních jídel z čínské, thajské, indické a arabské kuchyně.
- Jehněčí vnitřnosti zpracujeme v polévce, v minutkových a dušených pokrmech nebo v masových směsích se zeleninou.
Jehněčí maso má mnoho pozitivních vlastností a je zdravější než drůbeží maso. Objednejme si jehně včas - hlavně před Velikonocemi je o ně obrovský zájem.
Komentáře