Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nikdo z nás nechce před Vánoci stresové situace, kdy doma chybí něco, co potřebujeme do těsta na cukroví. Základem příprav na pečení by mělo být uložení všech potřebných ingrediencí večer na stůl - už kvůli stejné teplotě.

Na vánoční pečení je vhodnější se pečlivě připravit, pokud nechceme každý den dokupovat potraviny a ingredience, které doma chybí. Stačí si připravit plán, sepsat základní potraviny a pomůcky a koupit je při velkém nákupu všechny najednou.
 

Co připravit před vánočním pečením

Stačí nám k tomu plán, kus papíru a tužka na poznámky:

  • Připravíme si vál, váleček, kuchyňskou váhuvykrajovátka a formičky. Po roce je omyjeme vodou se saponátem a pečlivě vysušíme.
  • K pečení je mnohdy potřeba pečicí papír, potravinářská fólie, dřevěné špejle a trezírovací sáčky na krémy a polevy.
  • Ze skříně vyndáme notes s vyzkoušenými i novými recepty a po domluvě s rodinou sepíšeme všechny, které máme v plánu upéct.

Jak nakupovat na vánoční cukroví

Sečteme si váhu základních položek k pečení a přidáme trochu navíc:

  • Na pečení vánočního cukroví koupíme hladkou mouku (popřípadě polohrubou), máslo, moučkový a krupicový cukr, vejce a pudinkové prášky.
  • Na krémy a nádivky potřebujeme marmeládu, čokoládovou pomazánku, máslo, moučkový cukr, kondenzované mléko Salko, kakao či čokoládu.
  • K ochucení těst a krémů si pořídíme kokos, strouhané ořechy, čokoládu, kakao, vanilku, skořici, ale také alkohol (rum a vaječný koňak). 

Co si ještě připravit na vánoční pečení

Kromě vánočního cukroví připravíme i suroviny na vánoční pečivo:

  • Nezapomeneme na vánočky a štoly. Připravíme mouku, cukr, droždí, máslo, vejce, vanilku, rum a mandle, popřípadě ořechy, rozinky a kandované ovoce.
  • Na vánoční štrúdly nakoupíme listové těsto, které uložíme v mrazáku. Namočíme rozinky do rumu a ve spíži uskladníme jablka.
  • Při velkém nákupu zároveň pořídíme mouku, vejce a strouhanku na obalování kapra a řízků; brambory, zeleninu, salám, vejce, okurky a majonézu do salátu.

Vánoční štóla potřebuje 3 týdny na rozležení. Pokud dáte přednost snadnějšímu receptu, připravte si podle našeho videa rychlou tvarohou štolu. Ingredience na ni koupíte s ostatními nákupy:

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky