Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Desatero rad na téma velikonoční nádivka: Co do ní patří, jak ji upéct a s čím ji podávat
Zdroj: Top recepty

Velikonoční nádivka (hlavička, řežábek) patří mezi tradiční velikonoční jídla. Připravuje se na ukončení postní doby z několika základních surovin, které můžeme různě obměňovat nebo doplňovat. Důležitou součástí je maso (obvykle uzené) a jarní zelené byliny.

1

Jak na velikonoční nádivku

Velikonoční nádivka (nebo také hlavička) připomíná slaný nákyp. Je pěkně kyprá díky bílkovému sněhu.

  • Do nádivky patří maso (často uzené, vařené nebo pečené), pečivo nakrájené na kostky (dříve se používala slaná krupicová kaše), byliny (spařené a nasekané), vejce (žloutky utřené s máslem a bílkový sníh), trochu mléka na navlhčení pečiva (část mléka můžeme nahradit masovým vývarem) a něco na dochucení (sůl, pepř, muškátový oříšek, třený česnek).
  • Suroviny rychle smícháme, sníh přidáme až na závěr.
  • Směs rozložíme na vymazaný a strouhankou vysypaný pekáč (nebo plech vyložený pečicím papírem).
  • Nádivku upečeme v předehřáté troubě dozlatova.
  • Podáváme ji se zeleninou, můžeme použít kvašenou a hodí se i sterilované okurky. Méně tučnou nádivku jíme samotnou, tučnější k pečivu nebo k vařeným bramborám.

2

Co k velikonoční nádivce

Velikonoční nádivka se peče v mnoha variantách a záleží na nás, jak ji budeme podávat. Pokud je ta naše méně tučná, bude nám chutnat samotná, pouze se zeleninou (např. se zeleninovým salátem a sterilovanými okurkami). K tučnější nádivce můžeme nakrájet domácí chleba nebo uvařit brambory.

3

Co se dává do nádivky

Do velikonoční nádivky potřebujeme několik základních surovin, které můžeme dále doplňovat a obměňovat:

  • maso - můžeme zároveň použít více druhů, včetně uzeného, maso dopředu tepelně upravíme (upečeme nebo uvaříme, vývar lze použít na zvlhčení pečiva),
  • pečivo - např. rohlíky nebo veku, den předem je nakrájíme na kostky a za občasného promíchání je necháme oschnout, můžeme je také opéct nasucho na pánvi nebo v troubě,
  • vejce - na jeden rohlík v nádivce potřebujeme jedno vejce, vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky, žloutky utřeme s máslem a troškou soli, bílky ušleháme na sníh,
  • zelené bylinky - mladé kopřivy, listový špenát a různé jarní rostliny, předem je spaříme a nakrájíme,
  • něco na dochucení - sůl, pepř, muškátový oříšek nebo květ, třený česnek,
  • lze přidat i houby.

4

Kdy se dělá velikonoční nádivka

Nádivka se tradičně připravuje na Bílou sobotu, jako první masové jídlo po dlouhém půstu. Naši předkové ji obvykle jedli až po příchodu z večerní slavnosti vzkříšení. Jí se teplá i studená, proto nevadí, když vydrží i na následující dny. 

5

Jaké maso do velikonoční nádivky

Tradičně se používá především maso telecí a uzené, často společně, a masem do nádivky nešetříme. Použít můžeme i maso jehněčí, králičí, kuřecí nebo vepřové, podle toho, co máme k dispozici.  Ať už se rozhodneme pro kterékoli maso, vždy ho nejprve tepelně upravíme (uvaříme nebo upečeme), a to nejlépe den předem. 

6

Jak dlouho se peče nádivka

Nádivku pečeme dozlatova, tzn. při teplotě 180 °C potřebuje k upečení cca 50 minut. Pekáč vkládáme do předehřáté trouby. Maso do nádivky dáváme předem tepelně upravené, proto si nemusíme dělat starosti, že nebude dobře propečené.

7

Jak dlouho vydrží nádivka

Nádivku, stejně jako další pokrmy, spotřebujeme co nejdříve, nejlepší je čerstvá. Dobře chutná teplá i studená. Co nespotřebujeme brzy po upečení, uložíme do chladna. Naši předkové plechů pekli naráz i více a snědli nádivku postupně během velikonočních svátků.

8

Co zeleného do nádivky

Tradiční surovinou jsou svěží mladé kopřivy (tzn. vršky mladých kopřiv), ale můžeme použít i listový špenát, polníček, naťovou petržel, pažitku, medvědí česnek, mladou jarní cibuli, pór, libeček, listy pampelišek a bršlice kozí nohy, řebříček, lístky sedmikrásky a další zelené natě podle možnosti. S přidáváním hořkých bylin jsme opatrní, a raději použijeme směs rostlin než jeden druh.

9

Jak připravit kopřivy do nádivky

Natrháme mladé pěkné kopřivy v čistém prostředí, opláchneme je pod tekoucí vodou, krátce je spaříme (blanšírujeme) a ihned ochladíme studenou vodou. Scedíme, necháme okapat, poté je najemno nakrájíme a přimícháme do směsi na nádivku. 

10

Co dát do nádivky místo kopřiv

Pokud nemáme možnost nasbírat čerstvé kopřivy, ani nemáme sušené, můžeme je  nahradit listovým špenátem, buď čerstvým nebo mraženým. Špenátový mražený protlak ale není vhodný. Kopřivy dobře nahradí i směs naťové zeleniny a bylinek, použijeme např. zelenou petržel, pažitku, medvědí česnek, jarní cibulku, pór, libeček, polníček, majoránku a oregano. 

A na závěr vám nabízíme ještě jeden chutný recept na tradiční hlavičku, upéct si ji můžete podle následujícího videa:

 

Komentáře

KudrnkaS KudrnkaS

31. 3. 2024 11:12

manzelka: Děkujeme za komentář. :)

manzelka

21. 3. 2024 12:47

U nás se říká řežábek a tato varianta je přesně taková a jí dělala moje babička a mamka.:-K

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více