Kdy končí sezona rebarbory? Chutné řapíky se později k jídlu nehodí
Rebarbora je báječná jarní zelenina, která se způsobem využití uplatní obdobně jako ovoce. Moučníky s rebarborou se vyznačují sladce nakyslou chutí, kterou milujeme. Ať už dáme rebarboru do koláče či kynutých knedlíků s tvarohem, výsledkem bude lahodná dobrota.
Rebarbora se snadno rozmnožuje dělením větších rostlin. Po rozsázení bude v následujícím roce jen nevelká úroda, proto rostlinu raději necháme v klidu, řapíky jsou zatím jen tenké. V dalších letech ale již začínáme se sklizní. Rebarbora potřebuje velmi výživnou půdu, pak se jí daří a bohatě narůstá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy končí sezona rebarbory
Rebarboru sklízíme od dubna nejvýše do konce června. Později se v rostlinách zvyšuje koncentrace kyseliny šťavelové a řapíky se ke konzumaci již nehodí. Až do podzimu je už k jídlu nepoužíváme. Po sklizni je vydatně přihnojíme a necháme až do dalšího jara odpočívat. Vznikající květenství je potřeba včas odstranit, aby se jeho tvorbou rostliny nevyčerpávaly.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak snížit obsah kyseliny šťavelové
Řapíky sklízíme vylamováním, nevyřezáváme je. Po vylomení hned odstraníme listy, aby řapíky déle vydržely svěží. Pak řapíky oloupeme (zbavíme je vrchní tenké slupky), nakrájíme na kousky a spaříme nebo krátce povaříme, čímž se sníží obsah kyseliny šťavelové (tzn. vyluhuje se do vody, kterou pak slijeme), poté už je můžeme používat podle potřeby do moučníků.
Moučník s rebarborou je skvělý třeba podle následujícího receptu. Budete tentokrát potřebovat tvaroh a výsledkem bude báječný a vláčný koláč.
Přejeme dobrou chuť.
Zdroj: Antonín Dolejší - Zelenina na zahrádce
Komentáře