Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

20 variací na malé slané chuťovky: Chlebíčky a jednohubky jsou ozdobou svátečního stolu
Zdroj: Freepik

Chuťovky jsou malé kousky jídla na jedno sousto. Bývají jednoduché i složité, obyčejné nebo hotová umělecká díla. Jejich úkolem není zasytit, ale jen naladit chuťové buňky mezi hlavními jídly. Většinou to jsou kousky pečiva s masem, rybou, sýrem, zeleninou nebo uzeninou.

Chlebíčky a jednohubky už ochutnal každý z nás. Přesto existuje spousta dalších malých chuťovek, které by vašim hostům nebo rodině chutnaly a potřebujete jen trochu inspirace, abyste je zkusili připravit. Některé jsou složité, jiné velice jednoduché, ale všechny výborně chutnají a jsou lákavé napohled.

1/20

    2 z 20

    Jednohubky na oslavu

    Jednohubky na oslavu

    Jednohubky jsou podle názvu chuťovky na jedno kousnutí. Jsou to kolečka rohlíků, potřená pikantní pomazánkou a ozdobená zeleninou, sýrem, klobásou, kyselou okurkou. Jednohubky napichujeme na napichovátko nebo párátko, aby se cestou do úst nerozpadly.

    3 z 20

    Okurkové chuťovky

    Okurkové chuťovky

    Zdravé chuťovky se hodí pro letní posezení s přáteli. Základem je zelenina (okurka, rajče, paprika), kterou plníme sýrovou nebo šunkovou pěnou, a zdobíme tak, aby barevné kombinace potěšily nejen chuť, ale i oko. Vynecháme-li pěnu, jsou tyto chuťovky vhodné i pro vegetariány.

    4 z 20

    Krabí minichlebíčky

    Krabí minichlebíčky

    Minichlebíčky jsou maličké plátky veky, bagetky nebo rohlíku. Jsou tak malé, že je sníme na dvě kousnutí. Zdobíme je jako klasické chlebíčky, jen menšími kousky. Hodí se k nim pomazánky, křepelčí vajíčka, sherry rajčátka, okurky a samozřejmě petrželka, která nesmí na klasickém chlebíčku chybět.

    5 z 20

    Zapečené chlebíčky

    Zapečené chlebíčky

    Pro nečekanou návštěvu připravíme pohoštění, které je rychlé a dobré. Než manžel pokrájí bagetu nebo rohlíky, uděláme směs sýra, vajíček a nasekané šunky, kterou naneseme na chlebíčky. Rozehřejeme troubu a když návštěva zazvoní, šup s plechem do trouby.

    7 z 20

    Sýrová roládka s tvarohovým krémem

    Sýrová roládka s tvarohovým krémem

    Očekávaná návštěva si zaslouží neočekávané pohoštění. Pohrajme si s přípravou sýrové roládky, plněné tvarohovou směsí, bramborovým salátem nebo vajíčky se šunkou. Po ztuhnutí hotové rolády můžeme krájet řezy, které podáváme samotné nebo jimi ozdobíme plátky veky.

    8 z 20

    Tortillové chuťovky

    Tortillové chuťovky

    Plněné tortilly se hodí nejen jako pohoštění pro hosty, ale také jako rychlá večeře nebo svačina. Do tortill vkládáme pokrájené zelí nebo salát, opečené maso, šunku, různou zeleninu a ochucenou majonézu. Tortilly pak opečeme na grilu nebo v troubě a pokrájíme na kousky nebo na řezy jako roládku.

    9 z 20

    Smažené sýrové kuličky k vínku nebo pivku

    Smažené sýrové kuličky k vínku nebo pivku

    Zimní večery s přáteli si žádají chutné pohoštění, které zahřeje - ale i jejich studené varianty jsou výborné. Takovou dobrůtkou jsou sýrové kuličky, na jejichž přípravu potřebujeme jen vejce, sýr a olej. Směs vytvoříme ze žloutků se sýrem a přidaným sněhem. Lžičkou tvoříme kuličky, které osmažíme.

    10 z 20

    Rychlé sushi

    Rychlé sushi

    Rolky z okyselené rýže, s rybou nebo zeleninou, zabalené do řasy nori, jsou exotickým pohoštěním, kterým se šikovná hospodyňka opravdu blýskne. I přes cizokrajný název jde o jednoduché jídlo v případě, že vlastníte potřebné suroviny a ingredience

    11 z 20

    Lososové jednohubky

    Lososové jednohubky

    Ryba patří k oblíbeným surovinám na přípravu chuťovek - je slaná, s výraznou chutí. Pěna z lososa a kysanky nebo majonézy, je jemná a na kolečka rohlíků ji můžeme nastříkat ze sáčku na dortový krém. S malou ozdobou, snítkou kopru nebo s výsečí citrónu vypadá luxusně. 

    13 z 20

    Sýrové jednohubky

    Sýrové jednohubky

    Může být něco jednoduššího než jednohubka ve tvaru kostičky sýra s kuličkou hroznového vína? Kombinace sýra a ovoce je tak rychlá a jednoduchá, že ji zvládne i dítě - a chuťově je naprosto nepřekonatelná. Nečekaná návštěva ani nepozná, že jste v kuchyni právě připravili talíř jednohubek.

    14 z 20

    Šunkové závitky

    Šunkové závitky

    Může být něco více retro než šunkové závitky s křenovou nádivkou? V minulosti si žádná hostitelka nedovedla představit, že by své hosty ochudila o tento jednoduchý předkrm. I v současnosti podáváme na oslavách šunkové závitky. Takže to takové retro zase není.

    15 z 20

    "Karlínská" plněná vajíčka

    "Karlínská" plněná vajíčka

    Vejce máme doma každý - hlavně po velikonočních svátcích jich máme více než jindy. Můžeme si je připravit plněná. Natvrdo uvařená vejce rozpůlíme a vyjmeme žloutek, který utřeme s máslem, hořčicí, solí a pepřem. Naplníme vaničky z bílků a posypeme pažitkou nebo koprem. 

    16 z 20

    Listové šátečky plněné nivou

    Listové šátečky plněné nivou

    Plněné šátečky se připravují převážně z listového těsta. Plníme je Nivou, sýrem, klobásou nebo zelím a pečeme potřené vejcem do červena. Můžeme je sypat solí, kmínem nebo sezamem. Není to jen obyčejná chuťovka - upečeme-li větší tvary šátečků, budeme mít výbornou svačinu nebo večeři.

    17 z 20

    Domácí tyčinky, preclíky

    Domácí tyčinky, preclíky

    Tyčinky, krekry nebo preclíky jsou nejen chuťovkou, ale i přílohou k pomazánkám, dipům, masu nebo salátu. Připravují se z listového, kynutého, jogurtového nebo máslového těsta a sypou se kmínem, solí, sezamem. Jsou oblíbenou svačinkou pro děti.

    18 z 20

    Mini pizza

    Mini pizza

    Pokud se chcete vytáhnout před svými přáteli, vyzkoušejte minipizzy. Kolečka jogurtového těsta potřeme kečupem s česnekem, na něj položíme kolečko salámu, rajčete nebo i jiné zeleniny, posypeme sýrem a upečeme v troubě. Uspěch je zaručen!

    19 z 20

    Fondue sýrové - základní recept

    Fondue sýrové - základní recept

    Pokud vlastníte nádobu na fondue, můžete si připravit sýrovou omáčku a v ní pak s přáteli máčet kousky pečiva, masa nebo zeleniny. Je to úžasná zábava s pohoštěním pro zasněžené zimní večery a vaši přátelé na ni budou dlouho vzpomínat. Fondue se dá připravit také na lihovém vařiči - podmínkou je, že sýrová omáčka musí zůstat tekutá.

    20 z 20

    Rybí škvarky

    Rybí škvarky

    Manžel rybář je naše nesporná výhoda. Připravit rybí škvarky je zase práce paní domu. Proužky masa z rybího filé můžeme připravit až těsně před příchodem hostů. V míse smícháme mouku s grilovacím kořením a kmínem, v ní protřeseme kousky ryby a hned je klademe do rozpáleného oleje. Opečeme ze všech stran a pak už jen přijímáme slova chvály.

1/20

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky