Kdy se stříhá tymián? Poradíme, kdy je vhodné sklízet tuto aromatickou bylinku
Tymián je středomořská bylinka s příjemně aromatickými listy, kterou můžeme použít do různých pokrmů. Báječně ochutí polévky, omáčky, ale také zeleninu, různé druhy masa či ryby. Tymián používáme jak čerstvý, tak i nasušený.
Tymián můžeme velmi snadno pěstovat na zahradě, ale i v truhlíku na balkoně. Nejvíce se mu bude dařit na slunném stanovišti. Tymián je proslulý především svou nezaměnitelnou silnou vůní i chutí a také dezinfekčními účinky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy stříhat tymián
Poradíme, kdy je vhodný čas ke sklizni této bylinky:
- Voňavý tymián můžeme stříhat kdykoli během roku ke kulinářským účelům, ideálně zaštipujeme špičky stonků, abychom podpořili správné větvení.
- Tymián bychom měli stříhat ve vegetačním období od května do září.
- Sklizeň tymiánu provádíme ideálně za slunného dne, nejlépe v poledne před rozkvětem, kdy v sobě udržuje nejvíce aroma.
- K seřezání vybíráme vždy svěží nezdřevnatělé větvičky.
Tymián je blahodárný i na zdravotní neduhy, a to především na kašel. Domácí tymiánový sirup má báječnou chuť a zamilují si ho i děti. Spotřebujte svoji úrodu na užitečný sirup, který hravě připravíte pomocí snadného videoreceptu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře