Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy se stříhá tymián? Poradíme, kdy je vhodné sklízet tuto aromatickou bylinku
Zdroj: Freepik, wirestock

Tymián je středomořská bylinka s příjemně aromatickými listy, kterou můžeme použít do různých pokrmů. Báječně ochutí polévky, omáčky, ale také zeleninu, různé druhy masa či ryby. Tymián používáme jak čerstvý, tak i nasušený.

Tymián můžeme velmi snadno pěstovat na zahradě, ale i v truhlíku na balkoně. Nejvíce se mu bude dařit na slunném stanovišti. Tymián je proslulý především svou nezaměnitelnou silnou vůní i chutí a také dezinfekčními účinky.

Kdy stříhat tymián

Poradíme, kdy je vhodný čas ke sklizni této bylinky:

  • Voňavý tymián můžeme stříhat kdykoli během roku ke kulinářským účelům, ideálně zaštipujeme špičky stonků, abychom podpořili správné větvení.
  • Tymián bychom měli stříhat ve vegetačním období od května do září.
  • Sklizeň tymiánu provádíme ideálně za slunného dne, nejlépe v poledne před rozkvětem, kdy v sobě udržuje nejvíce aroma.
  • K seřezání vybíráme vždy svěží nezdřevnatělé větvičky.

Tymián je blahodárný i na zdravotní neduhy, a to především na kašel. Domácí tymiánový sirup má báječnou chuť a zamilují si ho i děti. Spotřebujte svoji úrodu na užitečný sirup, který hravě připravíte pomocí snadného videoreceptu.

Komentáře

Další tipy a triky