Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máta je oblíbenou bylinkou, kterou najdeme na mnoha zahradách. Řadíme ji mezi léčivky, přesto ji obvykle pěstujeme dál od bylinkového záhonku, protože se rychle rozrůstá a ostatní bylinky by utlačovala. Sklizeň máty je potřeba provádět ve správnou dobu, aby listy měly to nejlepší aroma.

Máta peprná vznikla kolem roku 1696 v Anglii zkřížením máty klasnaté s mátou vodní. Její vůně je nepřekonatelná, velmi příjemná a mimořádně oblíbená. Máta se snadno pěstuje, ale musíme dát pozor, aby se na záhonech nerozmnožila až příliš

Využití máty v kuchyni

Máta se používá na přípravu čajů s typickou vůní, čerstvé listy přidáváme do nápojů společně s citrónem. Hodí se také do salátů a tvarohových nebo sýrových pomazánek. Nejčastěji je používáme ke zdobení dezertů, zmrzliny a čokoládových dobrot

Máta v domácí lékárně

Nico Vermeulen ve své Encyklopedii bylin a koření píše: "Léčebně se máta peprná předepisuje mimo jiné při nevolnosti, zvracení, průjmu a žaludečním kataru, při příliš malé produkci žluči, nachlazení a chřipce." 

Mátu sklízíme podle potřeby a používáme ji především v čerstvém stavu. Pokud ji máme na záhonku u domu, stačí si vždy zajít pro pár lístků a mít ji pokaždé čerstvou. Kompletně mátu ostříháme ještě před květem, dokud je krásně aromatická. Podruhé ji ostříháme, až znovu obrazí.

Čerstvé listy máty lze zpracovat na výrobu domácího sirupu. Můžete si ho připravit podle následujícího videoreceptu:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli