Sýr s pečivem je rychlým řešením, ale ani příprava pomazánek nemusí trvat dlouho, zvlášť když nás popohání chuť na některou z těchto pochoutek. Pokud máte v ledničce sýr a doma připravené pečivo, můžete si vybrat. V našem výčtu nechybí pomazánky česnekové, pikantní, zeleninové i určené na chlebíčky či jednohubky. Jedna je lepší než druhá.
Pomazánky, to je velké téma, které je stále aktuální. Pomazánky se hodí pro všední i sváteční dny, pro rodinu i návštěvu, na doma i do práce nebo na výlet. Každý má ty své nejmilejší a do našeho výběru jsme vložili takové, které patří k těm nejžádanějším a určitě si na nich pochutnáte. Společným jmenovatelem je tentokrát sýr, a to v různých podobách.
Těžko se najde jednodušší pomazánka než tato sýrová, stačí najemno nastrouhat eidam, přidat prolisovaný česnek a tatarskou omáčku v takovém množství, aby vznikla správná "mazací" konzistence. Česneku dejte podle vlastní chuti - jednoduše řečeno tolik, kolik snesete. Pomazánka je vynikající na jednohubky a můžete ji ještě dále ozvláštnit, třeba ji poprášit sladkou paprikou, ozdobit cherry rajčátky, snítkou petrželky nebo kolečkem klobásy.
Topinkové pomazánky by měly být příjemně pikantní, dobře okořeněné a ladící s česnekem. Podle tohoto receptu vytvoříte báječně výraznou pomazánku, dochucenou kečupem, mletou paprikou a hořčicí. Základ tvoří nahrubo strouhaný eidam. Pomazánka nejlépe chutná poté, co se v ní chutě rozleží.
Pomazánky ze strouhaného celeru si získaly přízeň u mnoha strávníků. Jsou rychlé, plné živin, osvěžující a lahodné. Kromě strouhaného sýru si připravte ještě mrkev, cibuli a sterilované okurky. Pomazánka vás nadchne, když ji namažete na chlebíčky,a můžete ji bez obav připravit i pro sváteční příležitosti. Mazání raději nechte na poslední chvíli, ať pečivo nezvlhne.
Nastrouhaný eidam a Lučina dokáží vytvořit báječnou chuť ve spojení s nastrouhanou syrovou červenou řepou. Na doladění ještě přidejte trošku mletého pepře a třený česnek nebo strouhaný křen. Pomazánka se dobře maže na chlebíčky a zaujme neobvyklou barvou. Na ozdobu nezapomeňte použít barevně kontrastní zeleninu, třeba snítku petržele.
Někteří labužníci nedají dopustit na pivní sýry nebo tvarůžky a tato pomazánka je určitě nadchne, protože je přesně podle jejich představ. Díky smetaně a řádnému rozmixování je krásně jemná a nadýchaná. Hodí se na jednohubky i na krajíce čerstvého chleba. Konečné doladění chuti si můžete ještě sami upravit. Někdo dá přednost kombinaci s česnekem a pepřem, jiný upřednostní červenou papriku (koření).
Příjemnou konzistenci pomazánek získáme díky taveným sýrům. Podle tohoto receptu přidejte najemno nastrouhaný Eidam a také nivu. Dále nezapomeňte na utřený česnek a trochu majonézy. Šlehač vám pomůže vytvořit nadýchanou sýrovou pěnu, která se báječně hodí na jednohubky - ty však dlouho na talířích k dispozici nebudou.
Hermelín, nahrubo nastrouhaný, zkombinujte s najemno nakrájenou cibulí, trochou kečupu a ostřejší hořčicí. Směs je opravdu pikantní, o což se postará také chilli a mletý pepř. Výborná pomazánka se skvěle doplňuje s právě upečenými topinkami, řádně potřenými česnekem. Chutnat vám bude ale i s čerstvým pečivem.
Recepty na jednoduché chlebíčkové pomazánky se vždy hodí mít po ruce - uplatní se, když čekáme návštěvu nebo když chceme potěšit rodinu. Do této chlebíčkové kombinace budete potřebovat šunkový salám, cibuli, tavené sýry, hořčici a trochu majonézy nebo tatarské omáčky.
Komentáře