Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté těsto je těsto kypřené droždím. Správné dávkování je důležité, aby proces kynutí proběhl optimálně. Při malém množství droždí množení kvasinek probíhá pomaleji, při velkém množství může těsto snadno překynout.

Jistě si vybavíte pohádku Byl jednou jeden král, kdy pan Werich s panem Burianem chtěli lívanec pro celé království, házeli do díže droždí v množství "přiměřeně" - a jak se jim to nevyplatilo. Ať už použijete čerstvé nebo sušené droždí, jeho použité množství je důležité.

Kolik droždí na kilo mouky

Je rozdíl mezi čerstvým a sušeným droždím, proto je rozdílné i dávkování. Vše se odvíjí od množství mouky, ze kterého chcete péct nebo vařit. Čerstvé droždí se obvykle prodává v kostičkách po 42 g a vystačí na 1 kg mouky (na 0,5 kg mouky tedy dejte půl kostičky = 21 g). Sušené droždí  se prodává v sáčcích po 7–10 g a vystačí na půl kg mouky (na kilo mouky tedy počítejte sáčky dva).

Tip: Množství droždí lze zmenšit, takové těsto bude lépe stravitelné. Čerstvého droždí stačí na půl kg mouky 1/3 kostky (tedy 30 g na 1 kg mouky). Pokud dáte těstu čas, vykyne stejně dobře.

Začátečníkům by mohl pomoci videorecept na kynuté těsto na cokoli, ze kterého hravě vytvoří moučníky jedna báseň:

 

Komentáře (2)

Ja davam na slane testo "rohliky atd cerstve mouka x3" takkze na kilo mouky dam 30g. Takhle davame i v pekarnach. Za tech skoro 30 let co tam delam. Ve treti pekarne se dava stejne

Snoopyk: Děkujeme za doplnění, 1/3 kostky mnou zmíněná je 14 g na půl kila mouky, to je 28 g na kilo. To jsme téměř nastejno :-)