Babiččiny kynuté buchty

dvevtroube Kuchařka: dvevtroube

Doba přípravy: 3 hodiny 24 porcí Moučníky , Kynuté 42 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky
21 g droždí
120 g krupicového cukru
20 g vanilkového cukru
250 ml mléka
60 g másla (nebo 30 g másla a 30 g sádla)
1 vejce + 1 žloutek
špetka soli
sádlo na vymazání pekáče a potření buchet
máslo a rum na potření buchet po upečení
Maková náplň:
300 ml mléka
60 g cukru
150 g mletého máku
podle chuti: tlučený hřebíček, mletá skořice, rum
Povidlová náplň:
250 g švestkových povidel
podle chuti: tlučený hřebíček, mletá skořice, rum
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do větší mísy jsem prosila mouku. Do ní jsem udělala důlek, do kterého jsem rozdrobila půl kostky droždí a zasypala ho lžicí krupicového cukru.

  2. V rendlíku jsem rozpustila 30 g sádla a 30 g másla. Můžete použít pouze máslo. To jsem zalila mlékem. To mi máslo i sádlo ochladí, směs bude tedy vlažná a já ji mohu rovnou trochu nalít na droždí. Zamíchám, zasypu moukou, přikryji utěrkou a na teplém místě nechám vzejít kvásek.

  3. K vyběhnutému kvásku jsem přidala zbytek mléka, másla a sádla, 1 celé vejce a 1 žloutek, zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru, špetku soli a nechala jsem robota vypracovat hladké těsto.

  4. Hotové těsto jsem poprášila moukou, zakryla utěrkou a nechala kynout alespoň hodinu a půl, a během kynutí ještě 2× těsto propracovala.

  5. Něž těsto vykynulo, připravila jsem makovou a povidlovou náplň.

  6. Na makovou náplň jsem do rendlíku nalila mléko, do něj jsem přidala krupicový cukr, podle chuti skořici a tlučený hřebíček a vše svařila. Jakmile začalo mléko vařit, přidala jsem mák a nakonec deci rumu a míchala do zhoustnutí.

  7. Na povidlovou náplň jsem do misky dala povidla, podle chuti skořici a tlučený hřebíček a půl deci rumu. Míchala jsem dokud se vše nespojilo.

  8. Vykynuté těsto jsem rozválela a rádýlkem nařezala na jednotlivé díly.

  9. Připravila jsem zapékací mísu s vyšším okrajem a důkladně ji vymazala rozpuštěným sádlem.

  10. Poté jsem se pustila do buchet. Každý kousek těsta jsem rozmačkala na placičku, doprostřed dala náplň, zabalila a točením utáhla, aby se buchty dobře uzavřely. Utaženou stranou dolů jsem je kladla do pekáče a každou buchtu jsem potřela po straně i shora rozpuštěným sádlem. Střídala jsem každou řadu buchet s jinou náplní. Buchty na sebe netlačte, jen je lehce přiložte.

  11. Buchty pečte v předem vyhřáté troubě na 170°C dozlatova. Já je pekla 30 minut.

  12. Po upečení horké buchty potřete rozpuštěným máslem s rumem a nechte vychladnout.
    Poté je posypte moučkovým cukrem a nechte si chutnat.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 330 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Babiččiny kynuté buchty

  • Lemurka Lemurka

    Buchty jsem včera dělala podle tohoto receptu a byly opravdu luxusní :yes: Daleko lepší než z polohrubé mouky nebo jejím přidáním. Ukládám recept a doporučuji :-)

    Odpovědět

  • Petra Dvor. Petra Dvor.

    Dobrý den, přidávám fotečku. Buchty jsou výborné. Mohla bych je péct obden, jak mizí. <3

    Odpovědět

  • denisab denisab

    Moc děkuji! :-K
    Hned na poprvé se vše povedlo :yes: Určitě doporučuji!

    Odpovědět

  • nananan nananan

    Ráda v Top receptech hledám inspiraci a v komentářích zkušenosti, zda se povedlo, chutnalo, či nikoliv. Vaše komentáře tady jsou silně mimo - i kdyby byl recept zadán několikrát, prostě to projdu a vyberu si, co mi vyhovuje.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Lenunka: Kriste pane, už toho nechejte! :-//. Zase orná půda pro lidi, co si potřebují za každou cenu pokecat :-//

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    dvevtroube: vy jste otrávená z mých tří komentářů (píši záměrně tří, protože čtvrtý byl odpovědí na komentář mikklik, nebyl adresovaný Vám) k Vašemu receptu (jindy jsem Vám ani pod Vaše recepty nic nepsala) ? :-D Tak to Vám teda stačí málo, píšete, že si snad zvyknete, já věřím, že ano, ale asi to bude s Vaším přístupem chvíli trvat.
    Podle mě, pokud někdo napíše, že jeho recept je jiný, než ostatní stejné (obzvlášť v komentáři pod receptem, kterými se podle Vás řídí začínající kuchtíci - no nevím), měl by být schopen vysvětlit, v čem. Pokud je jeho vysvětlení ve stylu: "protože já to tak mám a můžu si dělat co chci a vy jen rejpete a dupy dup", pak je jasné, že se ničím neliší. I to je vlastně odpověď:-)

    Odpovědět

  • dvevtroube dvevtroube(autor receptu)

    Lenunka: To je přesně ono. Snad si mohu nazvat recept tak, jak chci já. Pokud je pro mě mazanec luxusní, napíšu to. A nebudu přeci u každého receptu obhajovat to či ono. Jsme zase u toho. Chytáte za slovíčka :-D.
    To, že jsem vám už neodpovídala je proto, že jsem z vašich komentářů prostě a jednoduše otrávená. Přijde mi, že jen rejpete. To je celé. Ale jo, klidně takto komentujte dál. Já už to prostě budu ignorovat :-8. Zatím jsme tu nová, ale časem si třeba i zvyknu :-D.

    Odpovědět

  • dvevtroube dvevtroube(autor receptu)

    Frantiska: Myslím, že recept jsem srozumitelně napsala, ale sama taky, když si najdu nějaký recept, koukám do komentářů. Mohou tam být nějaké postřehy, dodatky apod. ;-)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    dvevtroube: nevím, co je na mých komentářích jedovatého, slušně jsem se zeptala, co je na nich jiného, to je celé. Že jsou vláčné a nadýchané, to je super, takové by měly být - píšete, že jste takové dříve nejedla, tak nevím, co jste pekla před tím, za mě je tohle klasický recept na buchty, nevidím na něm nic výjimečného. Na mazance se moc nepamatuji, matně si vybavuji ten Váš "luxusní", v diskuzi pod ním jsem myslím také četla dotazy, co je na něm luxusního, Vaše odpovědi byly podobné jako tady, že je nadýchaný - no však kdyby byl tvrdý jako beton, tak byste ho sem asi nedávala, ne? Můj názor je, že Vaše recepty se od ostatních podobných liší hlavně množstvím superlativ, kterými je popisujete, to je celé. Navíc se divíte, že se v komentářích někdo na něco zeptá - hned je "jedovatý, dělá z toho sci-fi". Já, pokud se pod mými recepty někdo na něco zeptá, tak prostě odpovím, ale Vaše věta:
    "Vám jsem už neodpovídala, přišlo mi zbytečné se dohadovat o nesmrtelnosti brouka"
    vypovídá jednoznačně o Vaší aroganci.
    Přeji pěkný den:-)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    dvevtroube: tak snad pro zacinajici kuchare ma byt recept napsan srozumitelne a ne, ze si maji hledat postup v komentarich

    Odpovědět

  • dvevtroube dvevtroube(autor receptu)

    Lenunka: Jsou jiné v tom, že jsou krásně vláčné, nadýchané a hlavně pro mě jiné, protože jsem takové poprvé jedla před 3 lety. Než jsem začala dělat tyto, tak ty, které jsem pekla byly vždy tužší. Nebyly tak nadýchané. Možná vám to jako vysvětlení stačit nebude, ale ten recept tu je proto, aby si ho mohl někdo zkusit a sám si na něj utvořit názor. Jak už jsem psala, buď se k němu vrátí nebo ne. Ale vy tu ze všeho děláte děsný sci-fi.
    Vám jsem už neodpovídala, přišlo mi zbytečné se dohadovat o nesmrtelnosti brouka. Podmínky byly mířené na Dajdu. Asi aby už trochu zvolnila. Mám z vás takový pocit, že jediné, co tu děláte je, že rozebíráte názvy každého receptu, který zde přistane, chytáte druhé za slovo a útočíte. Komentujte si recepty, to je OK, ale ať je to k věci.
    Kolik tady před Velikonocemi přistálo Mazanců? To jste byly takhle jízlivé u každého? :-O
    Nevím, kde berete ten čas na tyhle žabomyší války, ale já ho tolika zase nemám. A chudák právě onen začínající kuchtík... ;-( Mezi těmito jedovatými komentáři už nikdy nenajde to, co by třeba hledal... :no:

    Odpovědět

  • dvevtroube dvevtroube(autor receptu)

    casino: Nedělám to kvůli nějakému obohacování mléka tukem, ale jednoduše proto, protože mi mléko ochladí rozehřátý tuk. Samozřejmě můžete droždí zalít vlažným mlékem a až poté, co kvásek vykyne, můžete rozpuštěný tuk smíchat s mlékem.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    mikklik: proč frfly? Autorka zde psala, že její buchty jsou jiné, a já, že mi recept, například výčtem surovin, přijde běžný, stejný jako ostatní. Mohla vysvětlit, v čem je tedy jiný, místo toho začala do komentářů vypisovat podmínky vložení receptů a hájit své právo na vkládání multiplicitních receptů (které jí mimochodem neberu). Tak jsou teda ty buchty jiné nebo ne? Co si má začínající kuchtík, který je půjde dělat po prvé, myslet?:-O

    Odpovědět

  • casino casino

    dvevtroube:
    Koukám, že račte být poněkud oprsklá, ale snad mi odpovíte i bez příkras:
    ad. 2: droždí necháváte vzejít s mlékem a TUKEM:-O
    PROČ:-? (pominuli takovou "zásadní" věc, že tento krkolomný způsob používáte k temperování mléka):-p

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    Dajda: naprosto s tebou ve všem souhlasím:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: babiččiny buchty nadýchané kynuté buchty babiččiny makové buchty babiciny buchty babiciny kynute buchty makové buchty kynuté recept cim potrit kynute buchty kynuté makove buchty babiciny buchty recept babicciny buchty recept kynuté buchty cim potrit buchty čím potřít buchty po upečení cim potrit upecene buchty babiččiny recepty kynuté buchty bez vajec babiččiny buchty s tvarohem babičtiny kynuté buchty babiččiny buchty na sadle cim potrit kynute buchty po upečení