Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Známe to všichni - než uvařit nedostatečné množství rýže, raději jí uvaříme víc. Jenže jen málokdo touží po tom, aby musel dojídat rýži ještě několik dnů po jejím uvaření. Naučte se ji společně s námi odměřit tak akorát.

Odměřit množství rýže není nic složitého. Věříme, že díky našim tipům už nebudete doma propadat zoufalství, co s takovým množstvím rýže uvařené navíc udělat. V odměřování se chybuje především proto, že suchá rýže ovlivňuje náš úsudek.

Kolik rýže odměřit pro jednu osobu

Co se týče množství, zpravidla se počítá s 60–80 g suché rýže na jednu osobu - tedy pokud má rýže sloužit pouze jako příloha k pokrmu. Ovšem v případě, že rýže tvoří hlavní složku chodu, počítejte se 100–120 g rýže v závislosti na množství ostatních surovin. Je však důležité brát v potaz, že dospělý muž vykonávající těžkou fyzickou práci či "dítě ve vývinu" sní o poznání více než drobná žena nebo malé dítě.

Nyní už víte, jaké orientační množství rýže postačí jedné osobě. To vám pak stačí vynásobit množstvím očekávaných strávníků a je hotovo. Ovšem z vlastních zkušeností není na škodu při větším množství osob přidat 1/2–1 porci rýže navíc.

Zkusíte si připravit vynikající srbské rizoto s mletým masem podle videoreceptu?

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli