Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 švestkových koláčů, které si zamilujete. Vykouzlete jedinečné dobroty plné šťavnatého ovoce podle nejlepších receptů
Zdroj: Top recepty

Švestkové koláče jsou oblíbeným moučníkem začínajícího podzimu. Do přehledu jsme vybrali nejžádanější recepty na tuto dobrotu z našeho receptáře, obsahuje ať už tradiční nebo méně obvyklé rodinné poklady našich čtenářů.

Co vyzkoušet třeba koláč z drobenkového těsta nebo obrácený švestkový koláč? Mezi nejoblíbenějšímí nechybí ani tradiční kynutý koláč a zajímavou alternativou je koláč s mákem i další povedené švestkové moučníky. Dokud máme čerstvé švestky, je ideální čas upéct některou z těchto voňavých dobrot.

1. místo

Drobenkové koláče jsou díky jednoduché přípravě ideální i pro naprosté začátečníky. Na spodní vrstvu drobenky podle tohoto receptu dáme uvařený a vychladlý pudink, který poklademe švestkami a posypeme zbytkem drobenky. Po upečení necháme chladnout ve formě. 

2. místo

Obrácený švestkový koláč zaručeně sklidí úspěch. Spodní vrstvu koláče tvoří oslazené švestky, následuje vrstva z těsta, které nakypříme nejen práškem do pečiva, ale i sněhem z bílků. Po upečení moučník otočíme švestkami vzhůru a potřeme vychladlým pudinkovým krémem s vanilkovo-rumovou příchutí. 

3. místo

Rychlý švestkový koláč připravíme podle hrnkového rozpisu, proto nás nečeká žádné vážení. Všechny suroviny na těsto jednoduše smícháme a nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Rozprostřené těsto poklademe půlkami švestek a posypeme máslovou drobenkou. Upečeme dozlatova.

4. místo

Kombinace švestek a máku je velmi oblíbená a chutná, ale v koláči méně obvyklá. Tento litý koláč je rychlou alternativou kynutého koláče. Těsto na plechu posypeme mákem promíchaným s moučkovým cukrem, a poklademe rozkrojenými švestkami. Ochutíme skořicí, doplníme drobenkou a upečeme. 

5. místo

Další rodinný poklad z našeho receptáře, který po vyzkoušení nejspíš zařadíme mezi své oblíbené recepty. Koláč podle hrnkového předpisu je po upečení nízký a křehký. Můžeme ho připravovat s libovolným ovocem.

6. místo

Jednoduché kynuté těsto, do kterého použijeme smetanu, připravíme snadno za pomoci domácí pekárny. Na plechu řidší těsto poklademe švestkami a posypeme drobenkou. Koláč má jemnou chuť a není příliš vysoký.

7. místo

Dobře vypracované těsto vyválíme a rozložíme na pečicí papír na plech. Poklademe ho rozkrojenými švestkami, posypeme nasekanými nebo hrubě nastrouhanými ořechy, posypeme máslovou drobenkou a upečeme.

Švestkové koláče jsou obvykle jednoduché na přípravu, ale zároveň velmi chutné. Na jejich posypání před pečením používáme poctivou drobenku. Názorné video předvede, jak takovou drobenku připravit:

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více