Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krupicová kaše s máslem a skořicí podle ČSN: Zavzpomínejte na pohádku mládí
Zdroj: Toprecepty

Pamatujete na hebkou krupicovou kaši od babičky? Jednou nám ji posypala skořicí, jindy zase čokoládovými hoblinkami, kakaem nebo lentilkami, které ji krásně zabarvily. A právě kvůli vzpomínkám je pro nás tak cenná.

Krupicová kaše je oblíbeným sladkým pokrmem většiny dětí, proto ji umí připravit nejspíš každá hospodyňka. Není na tom vůbec nic složitého a finální dochucení si zvolíte podle svých preferencí. Připravte si tuto nestárnoucí klasiku s námi.

Jak připravit krupicovou kaši podle ČSN

Na 4 porce kaše budete potřebovat 1200 g mléka, špetku soli, 240 g krupice, 120 g moučkového cukru, trošku mleté skořice (podle chuti) a 120 g másla.

  1. Do vařícího, lehce osoleného mléka vsypte (za stálého míchání) prosátou krupici a zvolna vařte do zhoustnutí kaše do vámi požadované konzistence.
  2. Jednotlivé porce posypte směsí moučkového cukru se skořicí a nakonec kaši přelijte rozpuštěným máslem.
  3. Kaši můžete dozdobit čerstvým ovocem a podávejte ji ihned po uvaření. V případě, že ji připravujete jen na mlsání, postačí vám na porci 1/3 množství.

Tip1: Abyste předešli nežádoucím hrudkám v kaši, předem namočte zhruba v 1/3 celkové dávky mléka všechnu krupici. Zbylé 2/3 mléka dejte vařit podle postupu. Předejdete tak hrudkám, ale také docílíte její znatelně jemnější konzistence a chuti.

Tip2: Krupicovou kaši můžete posypat také moučkovým cukrem smíchaným s nastrouhanou čokoládou, kakaem, ale také například strouhanými jablky. Malým dětem se pak kaše často sladí přírodními sirupy nebo ovocným pyré.

V jaké podobě máte pohádku mládí nejraději vy? A věděli jste, že krupicovou kaši můžete bez obav připravit i naslano? Napište nám své zkušenosti a tipy do komentářů, rádi se inspirujeme vašimi zkušenostmi. Přejeme pohodové vaření.

Čerpáno z knihy Receptury teplých pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky