Jak udělat kynuté těsto a co z něj upéct? Otestujte své znalosti v zábavném kvízu
Kynuté těsto je základem mnoha sladkých i slaných pokrmů. Při správné přípravě nabídne nadýchanou strukturu, jemnou chuť a vůni, která se nedá nahradit. Naučte se, jak ho udělat, jak s ním pracovat a co z něj upéct.
Jeho kouzlo spočívá v tom, že díky působení kvasnic získává nadýchanou a jemnou strukturu, která se hodí jak na sladké, tak na slané pečivo. Kynuté těsto nabízí nespočet variant a dává prostor k tvořivosti – od buchet a koláčů přes housky až po pizzu nebo knedlíky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na kynuté těsto
Kynuté těsto učí trpělivosti, protože správné vykynutí vyžaduje čas a cit. Kdo jednou zvládne jeho přípravu, ten získá základní dovednost, která se mu bude hodit po celý život.
-
Kynuté těsto vzniká kombinací několika základních surovin – mouky, tekutiny, droždí, tuku, soli a cukru. Droždí v teplém prostředí přeměňuje cukry na oxid uhličitý, díky kterému těsto zvětšuje svůj objem.
-
Správná teplota při přípravě těsta hraje zásadní roli, protože příliš vysoké teploty mohou kvasnice zničit a naopak příliš nízké jejich činnost zpomalí.
-
Ve sladké podobě se z těsta připravují buchty, záviny nebo koláče. Slané varianty se uplatní při pečení pizzy, housek či rohlíků. Další kategorií jsou knedlíky, ať už ty houskové nebo plněné, které se servírují nasladko.
-
Při práci s kynutým těstem je potřeba počítat s časem na kynutí, kdy těsto získává svou nadýchanost. Tento krok nelze uspěchat, jinak by byl výsledek hutný a těžký.
-
Vhodné je nechat těsto kynout minimálně dvakrát – poprvé po zadělání a podruhé až po vytvarování pečiva.
-
Další trikem je přidání soli a oleje nebo másla až nakonec, do zpracovaného těsta.
Kynuté těsto je ukázkou toho, jak z obyčejných surovin může vzniknout něco výjimečného. Ať už sáhnete po sladké nebo slané verzi, vždy získáte jídlo, kterým oslníte každého strávníka. A jaké jsou vaše znalosti? Otestujte si je v krátkém kvízu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře