Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Jak na dokonale vláčné a peřinkově nadýchané raženky z majonézového kynutého těsta
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Jaké je majonézové pečivo? Výborné! Velmi jemné, vláčné, zvenku lehce křupavé a uvnitř nadýchané. Vláčnost pečivu přidá majonéza, vmíchaná do kynutého těsta. Majonézové raženky nejsou suché, hodí se jíst i samotné, bez nějakých příloh. Jsou peřinkově měkké a stejné vydrží minimálně i druhý den po upečení.

Když pekařka promluví...

Raženky nebo kaiserky jsou upečené ze světlého těsta, zadělaného s trochou majonézy (u nás samozřejmě vždy s domácí, je snadno a rychle připravená). Majonézové těsto mám moc ráda. Je opravdu jemné, až jakoby hedvábné, a velmi variabilní.

Snese přídavek jakýchkoliv semínek nebo drobně krájených surovin pro dochucení (suchý salám, sýr, škvarky, olivy, bylinky ad.), ale nám velice chutná i bez těchto drobností.

Co budeme na majonézové raženky potřebovat?

  • 500 g hladké mouky
  • 230 g vody
  • 50 g majonézy
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 12-14 g čerstvého droždí
  • vejce nebo voda na potření před pečením
Bleskově rychlá domácí majonéza:
 
Jak budeme postupovat?

V domácí pekárně: Vložíme všechny suroviny do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem: Mouku prosejeme do mísy, uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, zasypeme ho cukrem a zalijeme vlažnou vodou. Přikryjeme a necháme vykynout kvásek.

Když droždí vzejde, přidáme do mísy zbytek surovin a do hladka uhněteme jemné a elastické těsto. Nejlíp to jde robotem, ale můžeme zpracovat i ručně nebo pomocí vařečky. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme vykynout v teple místnosti – trvá to 30-45 minut.

Vykynuté těsto vytáhneme na stůl, dobře propracujeme a rozdělíme na kousky. Raději menší, u velkých kousků těsto po naražení raznicí „vytéká“ mimo ni. Obvykle připravuji 14-16 kousků.

Z každého dílku těsta uděláme malou bulku. Po kratším předkynutí (cca 10-15 minut) kuličky těsta rukou lehce zploštíme a narazíme omoučenou raznicí téměř až k podložce. (Máte-li doma oválnou raznici jako já na fotografiích, připravte před naražením bulky oválného tvaru.)

Takto oražené bulky uložíme kynout jednu vedle druhé na plech s pečícím papírem a necháme dokynout před pečením. Vykynuté je potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme je posypat semínky nebo hrubou solí a celým kmínem, a vložíme upéct do vyhřáté trouby (210-220 °C / 15-18 minut).

 

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více