Lečo do sklenic, tentokrát bez zavařování: Zužitkujte úrodu a zásobte se na zimu
Lečo je báječné jídlo, plné paprik, rajčat a cibule. Nejlepší je v létě, když všechno dozrává a je plné barev. Pokud však máte sklizenou zeleninu, která už se do mrazničky nevydá, a potřebujete ji nějak dobře zužitkovat, lečo ve sklenicích je skvělou volbou.
Podzimní ochlazení znamená nutnost všechnu choulostivou zeleninu sklidit a vhodným způsobem zpracovat. Něco sice vydrží, ale ne všechno. Mrazničky jsou plné k prasknutí, sušičky pracují ostošest, v takových chvílích přichází na řadu léty osvědčené recepty našich babiček. Třeba takové lečo, bude se báječně hodit nejen na přípravu klasického "leča", ale i pod maso, do gulášů, některých omáček i do zapečených pokrmů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit lečo na zimu
Provedeme vás jednoduchým postupem přípravy výtečného leča do sklenic.
- Na základní dávku leča podle úvodního videoreceptu budete potřebovat 1 kg cibule, 1 kg čerstvých paprik, 1 kg rajčat, 200 ml oleje, 200 g plnotučné hořčice, 35 g soli a 35 g cukru krystal nebo krupice.
- Zeleninu očistěte a nakrájejte na kolečka. Pokud vám vadí slupky z rajčat, tak je oloupejte. Podívejte se, jak oloupat rajčata.
- V hrnci rozehřejte olej, přidejte do něj nakrájenou cibuli, po chvilce ještě papriky a vše společně orestujte. Hrnec přikryjte poklicí a duste, až zelenina pustí šťávu.
- Pak přisypte ještě rajčata a pokračujte v dušení.
- Přidejte cukr a sůl a nakonec i hořčici. Vše dobře míchejte a zredukujte na potřebnou hustotu.
- Ihned po uvaření dávejte horkou směs pomocí nálevky do čistých sklenic. Sklenice by měly být předem vypařené v troubě. Mohlo by vás zajímat, jak sterilizovat sklenice.
- Po nalévání hrdla sklenic otřete (pokud je to potřeba) a sklenice zavíčkujte čistými víčky. Nejlépe se pracuje se šroubovacími víčky.
- Po naplnění sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout.
- Tip: Pokud chcete mít jistotu, nic vám nebrání sklenice s lečem pro jistotu zavařit. Podívejte se, jak se dá snadno zavařovat v obyčejném hrnci.
Takto připravené lečo se nekazí a v zimě nám skvěle usnadní přípravu jídla. Je plné barev a chutné plodové zeleniny, pro kterou každý jistě najde různé možnosti uplatnění.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře