Lečo bez zavařování

AgataSikora Kuchařka: AgataSikora

Zavařeniny 139 názorů

Suroviny

1 kg cibule
1 kg čerstvých paprik
1 kg rajčat
200 ml oleje
200 g hořčice plnotučné
35 g soli
35 g cukru
Recept si zatím oblíbilo 71 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka nebo jak jsme zvyklí, rajčata je možno oloupat, dáme do hrnce olej a vsypeme cibuli a papriky, podusíme pod poklicí, až pustí dostatečně tekutiny.

  2. Potom přidáme rajčata, opět podusíme, osolíme a osladíme, nakonec dáme malý, tj. 200 g kelímek hořčice a opět provaříme. Ještě vroucí plníme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru - jako při marmeládě.

  3. Lečo se nekazí, jako konzervant slouží hořčice, kterou ale není v leču chuťově poznat. Takto dělám lečo už 10 let a vydrží v klidu dva roky, jestli déle, to netuším, pak ho vždycky už sníme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 3 264 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lečo bez zavařování

  • Lenunka Lenunka

    dneska opět spácháno, z dvojité várky, vše se povedlo. Sklenice taky nevyvařuji, jen je umyji a vysuším a nechám je před použitím protočit v mikrovlnce 1 minutu na max výkon:-). Nic se nezkazilo ani z loňska, nedávno jsme spotřebovali poslední skleničku :-)

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    tooli : stejně jako Tom Beyk nikdy nevyvařuji sklenice ,mám je umyté v myčce a tak je jen vypláchnu a vytřu dosucha.Lečo dělám 3 roky a nikdy se mi ani jedna sklenička nezkazila. Postupuji přesně podle receptu a je to skvělé do masových jídel :yes:

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    tooli: sklenice jsem nikdy nevyvařoval, používám jen suché sklenice ze špajzu. Důležité je aby lečo bylo vkládáno do sklenic vařící, vypínám hořák až když mám v hrnci poslední zbytek. Plné sklenice na chvilku (půl minuty) otočím a potom nechám sklenice vystydnout na prkénku dokud se víčka neprohnou dovnitř - někdy to lupne. Je to důkaz, že jsou víčka utažená. Pak teprve uklízím do špajzu.
    V tvém případě mohlo být některé rajče uvnitř nahnilé a nakvašené (domnívám se). Ale sám tomu moc nevěřím.:-?

    Odpovědět

  • Alzbetina Prk. Alzbetina Prk.

    tooli: A měla jste vyvařené a horké sklenice? To by mohl být problém

    Odpovědět

  • tooli tooli

    Tak jsem dnes po cca týdnu od uvaření leča všech šest sklenic musela vyhodit, jelikož ve všech začalo lečo kvasit. Nevím, kde se stala chyba, ale bez zavařování už nikdy lečo zkoušet nebudu. Škoda práce a surovin.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Tom Beyk: adminům jsem návrh s ručním spuštěním videa přetlumočila - děkují za návrh, promyslí a případně aplikují ;-)

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    MilaO: ..je vidět , že jsi taky nečetla původní recept. Ta hořčice funguje jako konzervant a vůbec nevadí chuti. Řekl bych, že tomu dává určitou pikantnost (je fakt, že dávám hořčice míň - asi o třetinu). Dělám tímto způsobem lečo čtyři roky z domácích ingrediencí (mimo cibule) a je to prostě papráda, nic se nezkazilo, poslední sklenici jsem otevíral letos v červnu. Loni jsem měl 13 sklenic, letos jich už mám 16 a ještě přibudou. Samozřejmě to dělám bez klobásy a vajec. (Pro adminy - to video u receptů je pěkně otravné - při každém otevření stránky se automaticky nastartuje:-((:-?:-// nedá se to uděkat s ručním spuštěním?)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    MilaO: No a někteří lidé přispívají na tyto stránky zas jen kritikou, to je taky síla! Tento recept jsem vyzkoušela (s menším množstvím hořčice) - od té doby i lečo z čerstvé zeleniny dochucuji lžičkou hořčice:-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Lenunka: Já dělám lečo podle tohoto receptu již sedmou sezonu a také stále žiju:-DJiné už nedělám:-8

    Odpovědět

  • MilaO MilaO

    Hm, jak je vidět, některým lidem chutná úplně všechno. Do leča nacpat hořčici, ještě k tomu celé balení, to je síla! :-((

    Odpovědět

  • MilaO MilaO

    sona.pokorna: S klobásou bych to nedělala. V domácích podmínkách by si člověk koledoval o botulismus. To by pak chtělo sterilovat tak hodinu.

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    jan.alois: ...je vidět, že si nečetl celou diskusi a snad ani recpt. Jsi úplně mimoň. Děláš zbytečný vlny.8-(

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois

    Do leča hořčice nepatří. Když to lečo dáte do sklenic dostatečně horké tak není třeba zavařovat
    . Takhle zavařovala moje babička . Okurky horký nálev dvojitý celofán namočený ve studení vodě gumička, horká zelenina (lečo) celofán gumička , houby, povidla ,atd a vše vydrželo dokud se to nesnědlo. Dneska patentní zavařovačka naplnit otočit dnem vzhůru a hotovo .:-D.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    Kvetinka: dneska se mi to víc vyvařilo, asi měly papriky víc vody, takže dnes jen tři velké sklenice a jedna malá, záleží na zelenině:-)
    Jinak hlásím že stále žiju:-D

    Odpovědět

  • Kvetinka Kvetinka

    Žena z Brna: kolik lidí už z toho leča umřelo, přihlaste se :-D:-D

    Odpovědět

1 2 3 6 8 10

Tématické fráze: lečo na zimu zavařujeme lečo recept na zeleninové lečo do sklenic domácí lečo zavařování lečo jak zavařit lečo zeleninové lečo zavařování zavarovani leca do sklenic lečo do sklenic zeleninové lečo bez zavařování zavařování leča v troubě leco s horcici jak se dela leco jak se zavařuje lečo lečo na zavaření recept na vyborne leco zavařování zeleninové lečo jak zamrazit lečo zaváření leča zeleninové lečo na zimu

Zapomněl/a jsem heslo