Lečo bez zavařování

Suroviny

1 kg cibule
1 kg čerstvých paprik
1 kg rajčat
200 ml oleje
200 g hořčice plnotučné
35 g soli
35 g cukru

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka nebo jak jsme zvyklí, rajčata je možno oloupat, dáme do hrnce olej a vsypeme cibuli a papriky, podusíme pod poklicí, až pustí dostatečně tekutiny.

  2. Potom přidáme rajčata, opět podusíme, osolíme a osladíme, nakonec dáme malý, tj. 200 g kelímek hořčice a opět provaříme. Ještě vroucí plníme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru - jako při marmeládě.

  3. Lečo se nekazí, jako konzervant slouží hořčice, kterou ale není v leču chuťově poznat. Takto dělám lečo už 10 let a vydrží v klidu dva roky, jestli déle, to netuším, pak ho vždycky už sníme.

Komentáře k receptu Lečo bez zavařování

  • keltika keltika

    dělala jsem přesně podle receptu, je naprosto vynikající, dnes rozdělaná poslední sklenice od loňska, opíkla jsem manžovi klobásku, chlebík - a oběd na stole. Jestli bude dost surovin, letos alespoň ze dvou dávek. :yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Rostislavmervinsky: Vaření je o inspiraci, inovaci, nápaditosti. Recepty přece nejsou na rozdíl od pravidel pravopisu zákon! A vůbec, Vy víte, co je pravé lečo? :-D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    Rostislavmervinsky: ja dávam do leča cukor (nemám rada kyslé - zakázané to nie je ), varím na oleji.

    Odpovědět

  • casino casino

    Rostislavmervinsky: " lečo se nikdy nedělá na oleji"
    No a proč neééé ;-)

    Odpovědět

  • Rostislavmervinsky Rostislavmervinsky

    A ještě jedna drobnost, lečo se nikdy nedělá na oleji, pravé lečo se vždy dělá na sádle❗❗❗

    Odpovědět

  • Rostislavmervinsky Rostislavmervinsky

    Dobrý den, musím jen podotknout, takto dělám lečo také, s malím rozdílem, té hořčice je na to množství šíleně moc, to přetluče chuť zeleniny, dále do leča patří pepř a cukr❓Kde jste viděla aby se do leča dával cukr, to musí být pěkně humus❗

    Odpovědět

  • AgataSikora AgataSikora (autorka receptu)

    Lucy81: Zdravím, není třeba přidávat vodu, zelenina pustí dostatečné množství.

    Odpovědět

  • Lucy81 Lucy81

    zdravím, do leča se tedy nepřidává voda?

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka (moderátorka)

    dneska opět spácháno, z dvojité várky, vše se povedlo. Sklenice taky nevyvařuji, jen je umyji a vysuším a nechám je před použitím protočit v mikrovlnce 1 minutu na max výkon:-). Nic se nezkazilo ani z loňska, nedávno jsme spotřebovali poslední skleničku :-)

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    tooli : stejně jako Tom Beyk nikdy nevyvařuji sklenice ,mám je umyté v myčce a tak je jen vypláchnu a vytřu dosucha.Lečo dělám 3 roky a nikdy se mi ani jedna sklenička nezkazila. Postupuji přesně podle receptu a je to skvělé do masových jídel :yes:

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    tooli: sklenice jsem nikdy nevyvařoval, používám jen suché sklenice ze špajzu. Důležité je aby lečo bylo vkládáno do sklenic vařící, vypínám hořák až když mám v hrnci poslední zbytek. Plné sklenice na chvilku (půl minuty) otočím a potom nechám sklenice vystydnout na prkénku dokud se víčka neprohnou dovnitř - někdy to lupne. Je to důkaz, že jsou víčka utažená. Pak teprve uklízím do špajzu.
    V tvém případě mohlo být některé rajče uvnitř nahnilé a nakvašené (domnívám se). Ale sám tomu moc nevěřím.:-?

    Odpovědět

  • Alzbetina Prk. Alzbetina Prk.

    tooli: A měla jste vyvařené a horké sklenice? To by mohl být problém

    Odpovědět

  • tooli tooli

    Tak jsem dnes po cca týdnu od uvaření leča všech šest sklenic musela vyhodit, jelikož ve všech začalo lečo kvasit. Nevím, kde se stala chyba, ale bez zavařování už nikdy lečo zkoušet nebudu. Škoda práce a surovin.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (moderátorka)

    Tom Beyk: adminům jsem návrh s ručním spuštěním videa přetlumočila - děkují za návrh, promyslí a případně aplikují ;-)

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    MilaO: ..je vidět , že jsi taky nečetla původní recept. Ta hořčice funguje jako konzervant a vůbec nevadí chuti. Řekl bych, že tomu dává určitou pikantnost (je fakt, že dávám hořčice míň - asi o třetinu). Dělám tímto způsobem lečo čtyři roky z domácích ingrediencí (mimo cibule) a je to prostě papráda, nic se nezkazilo, poslední sklenici jsem otevíral letos v červnu. Loni jsem měl 13 sklenic, letos jich už mám 16 a ještě přibudou. Samozřejmě to dělám bez klobásy a vajec. (Pro adminy - to video u receptů je pěkně otravné - při každém otevření stránky se automaticky nastartuje:-((:-?:-// nedá se to uděkat s ručním spuštěním?)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 6 8 10

Tématické fráze: lečo na zimu zavařujeme lečo recept na zeleninové lečo do sklenic domácí lečo zavařování lečo jak zavařit lečo zeleninové lečo zavařování zavarovani leca do sklenic lečo do sklenic zeleninové lečo bez zavařování zavařování leča v troubě leco s horcici jak se dela leco jak se zavařuje lečo lečo na zavaření recept na vyborne leco zavařování zeleninové lečo jak zamrazit lečo zaváření leča zeleninové lečo na zimu