

Lečo bez zavařování
Suroviny
- 1 kg cibule
- 1 kg čerstvých paprik
- 1 kg rajčat
- 200 ml oleje
- 200 g hořčice plnotučné
- 35 g soli
- 35 g cukru
Postup přípravy receptu
Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka nebo jak jsme zvyklí, rajčata je možno oloupat, dáme do hrnce olej a vsypeme cibuli a papriky, podusíme pod poklicí, až pustí dostatečně tekutiny.
Potom přidáme rajčata, opět podusíme, osolíme a osladíme, nakonec dáme malý, tj. 200 g kelímek hořčice a opět provaříme. Ještě vroucí plníme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru - jako při marmeládě.
Lečo se nekazí, jako konzervant slouží hořčice, kterou ale není v leču chuťově poznat. Takto dělám lečo už 10 let a vydrží v klidu dva roky, jestli déle, to netuším, pak ho vždycky už sníme.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Lečo bez zavařování
-
Lucy81: Zdravím, není třeba přidávat vodu, zelenina pustí dostatečné množství.
-
zdravím, do leča se tedy nepřidává voda?
-
dneska opět spácháno, z dvojité várky, vše se povedlo. Sklenice taky nevyvařuji, jen je umyji a vysuším a nechám je před použitím protočit v mikrovlnce 1 minutu na max výkon
. Nic se nezkazilo ani z loňska, nedávno jsme spotřebovali poslední skleničku
-
tooli : stejně jako Tom Beyk nikdy nevyvařuji sklenice ,mám je umyté v myčce a tak je jen vypláchnu a vytřu dosucha.Lečo dělám 3 roky a nikdy se mi ani jedna sklenička nezkazila. Postupuji přesně podle receptu a je to skvělé do masových jídel
-
tooli: sklenice jsem nikdy nevyvařoval, používám jen suché sklenice ze špajzu. Důležité je aby lečo bylo vkládáno do sklenic vařící, vypínám hořák až když mám v hrnci poslední zbytek. Plné sklenice na chvilku (půl minuty) otočím a potom nechám sklenice vystydnout na prkénku dokud se víčka neprohnou dovnitř - někdy to lupne. Je to důkaz, že jsou víčka utažená. Pak teprve uklízím do špajzu.
V tvém případě mohlo být některé rajče uvnitř nahnilé a nakvašené (domnívám se). Ale sám tomu moc nevěřím. -
tooli: A měla jste vyvařené a horké sklenice? To by mohl být problém
-
Tak jsem dnes po cca týdnu od uvaření leča všech šest sklenic musela vyhodit, jelikož ve všech začalo lečo kvasit. Nevím, kde se stala chyba, ale bez zavařování už nikdy lečo zkoušet nebudu. Škoda práce a surovin.
-
Tom Beyk: adminům jsem návrh s ručním spuštěním videa přetlumočila - děkují za návrh, promyslí a případně aplikují
-
MilaO: ..je vidět , že jsi taky nečetla původní recept. Ta hořčice funguje jako konzervant a vůbec nevadí chuti. Řekl bych, že tomu dává určitou pikantnost (je fakt, že dávám hořčice míň - asi o třetinu). Dělám tímto způsobem lečo čtyři roky z domácích ingrediencí (mimo cibule) a je to prostě papráda, nic se nezkazilo, poslední sklenici jsem otevíral letos v červnu. Loni jsem měl 13 sklenic, letos jich už mám 16 a ještě přibudou. Samozřejmě to dělám bez klobásy a vajec. (Pro adminy - to video u receptů je pěkně otravné - při každém otevření stránky se automaticky nastartuje
nedá se to uděkat s ručním spuštěním?)
-
MilaO: No a někteří lidé přispívají na tyto stránky zas jen kritikou, to je taky síla! Tento recept jsem vyzkoušela (s menším množstvím hořčice) - od té doby i lečo z čerstvé zeleniny dochucuji lžičkou hořčice
-
Lenunka: Já dělám lečo podle tohoto receptu již sedmou sezonu a také stále žiju
Jiné už nedělám
-
Hm, jak je vidět, některým lidem chutná úplně všechno. Do leča nacpat hořčici, ještě k tomu celé balení, to je síla!
-
sona.pokorna: S klobásou bych to nedělala. V domácích podmínkách by si člověk koledoval o botulismus. To by pak chtělo sterilovat tak hodinu.
-
jan.alois: ...je vidět, že si nečetl celou diskusi a snad ani recpt. Jsi úplně mimoň. Děláš zbytečný vlny.
-
Do leča hořčice nepatří. Když to lečo dáte do sklenic dostatečně horké tak není třeba zavařovat
. Takhle zavařovala moje babička . Okurky horký nálev dvojitý celofán namočený ve studení vodě gumička, horká zelenina (lečo) celofán gumička , houby, povidla ,atd a vše vydrželo dokud se to nesnědlo. Dneska patentní zavařovačka naplnit otočit dnem vzhůru a hotovo ..