Lečo bez zavařování

AgataSikora Kuchařka: AgataSikora

Zavařeniny 134 názorů

Suroviny

1 kg cibule
1 kg čerstvých paprik
1 kg rajčat
200 ml oleje
200 g hořčice plnotučné
35 g soli
35 g cukru
Recept si zatím oblíbilo 64 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kolečka nebo jak jsme zvyklí, rajčata je možno oloupat, dáme do hrnce olej a vsypeme cibuli a papriky, podusíme pod poklicí, až pustí dostatečně tekutiny.

  2. Potom přidáme rajčata, opět podusíme, osolíme a osladíme, nakonec dáme malý, tj. 200 g kelímek hořčice a opět provaříme. Ještě vroucí plníme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru - jako při marmeládě.

  3. Lečo se nekazí, jako konzervant slouží hořčice, kterou ale není v leču chuťově poznat. Takto dělám lečo už 10 let a vydrží v klidu dva roky, jestli déle, to netuším, pak ho vždycky už sníme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 3 186 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Lečo bez zavařování

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Tom Beyk: adminům jsem návrh s ručním spuštěním videa přetlumočila - děkují za návrh, promyslí a případně aplikují ;-)

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    MilaO: ..je vidět , že jsi taky nečetla původní recept. Ta hořčice funguje jako konzervant a vůbec nevadí chuti. Řekl bych, že tomu dává určitou pikantnost (je fakt, že dávám hořčice míň - asi o třetinu). Dělám tímto způsobem lečo čtyři roky z domácích ingrediencí (mimo cibule) a je to prostě papráda, nic se nezkazilo, poslední sklenici jsem otevíral letos v červnu. Loni jsem měl 13 sklenic, letos jich už mám 16 a ještě přibudou. Samozřejmě to dělám bez klobásy a vajec. (Pro adminy - to video u receptů je pěkně otravné - při každém otevření stránky se automaticky nastartuje:-((:-?:-// nedá se to uděkat s ručním spuštěním?)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    MilaO: No a někteří lidé přispívají na tyto stránky zas jen kritikou, to je taky síla! Tento recept jsem vyzkoušela (s menším množstvím hořčice) - od té doby i lečo z čerstvé zeleniny dochucuji lžičkou hořčice:-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Lenunka: Já dělám lečo podle tohoto receptu již sedmou sezonu a také stále žiju:-DJiné už nedělám:-8

    Odpovědět

  • MilaO MilaO

    Hm, jak je vidět, některým lidem chutná úplně všechno. Do leča nacpat hořčici, ještě k tomu celé balení, to je síla! :-((

    Odpovědět

  • MilaO MilaO

    sona.pokorna: S klobásou bych to nedělala. V domácích podmínkách by si člověk koledoval o botulismus. To by pak chtělo sterilovat tak hodinu.

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    jan.alois: ...je vidět, že si nečetl celou diskusi a snad ani recpt. Jsi úplně mimoň. Děláš zbytečný vlny.8-(

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois

    Do leča hořčice nepatří. Když to lečo dáte do sklenic dostatečně horké tak není třeba zavařovat
    . Takhle zavařovala moje babička . Okurky horký nálev dvojitý celofán namočený ve studení vodě gumička, horká zelenina (lečo) celofán gumička , houby, povidla ,atd a vše vydrželo dokud se to nesnědlo. Dneska patentní zavařovačka naplnit otočit dnem vzhůru a hotovo .:-D.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    Kvetinka: dneska se mi to víc vyvařilo, asi měly papriky víc vody, takže dnes jen tři velké sklenice a jedna malá, záleží na zelenině:-)
    Jinak hlásím že stále žiju:-D

    Odpovědět

  • Kvetinka Kvetinka

    Žena z Brna: kolik lidí už z toho leča umřelo, přihlaste se :-D:-D

    Odpovědět

  • Kvetinka Kvetinka

    Lenunka: dekuji Lenunko za koment. právě jsem potřebovala vědět, kolik sklenic z toho je. Jdu na tržnici koupit papriky a rajčata, asi po třech kilech. ;-)

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    tak jsem neodolala a vyzkoušela. Měla jsem strach z té hořčice, tak jsem dělala jen z jedné várky, ale je to fakt vynikající. Uvidíme, až se to uleží, zatím ji tam trochu cítím, ale o to líp, je to pikantní. Přidávám bod, foto a chválu:-):yes::-K
    Btw, z jedné várky mám přesně 4 sklenice 0,7 l :-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Právě jsem dodělala lečo,které dělám né prvně už je ve sklenicích a protože letos máme velkou úrodu paprik a rajčat,tak to nebyla poslední várka.Je to skvělý a rychlý receptík a v zimě super lečo a nebo pod maso atd.díky za receptík;-):yes:

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Skvělý recept.Dělala jsem loni poprvé, moc nám chutnalo hlavně do guláše a různě pod maso. Ani nedošlo na lečo ,protože už nebylo z čeho.
    Moc se mi líbí nápad z komentářů : udělat s rýží, určitě vyzkouším.
    Nezavařuji,není důvod, všechny suroviny projdou varem. :yes:

    Odpovědět

  • blanka mahrova blanka mahrova

    sona.pokorna: zkoušela jsem to jednou, zavařovala jsem to 2x hodinu na 80° (dva dny), jako když se zavařuje maso. Ale chuťově to to kupovaný nepřipomínalo vůbec. Takže dělám jen zeleninové lečo bez zavařování, viz recept. Pak v kastrolku usmažím cibulku, přidám nakrájenou klobásu nebo cigáro atp nebo nic, přidám sklenici leča, přivedu k varu přidám vejce a je to ňamka...:-D a taky za chviličku ;-)

    Odpovědět

1 2 3 5 7 9

Tématické fráze: lečo na zimu zavařujeme lečo recept na zeleninové lečo do sklenic lečo jak zavařit lečo zeleninové lečo zavařování zavarovani leca do sklenic lečo do sklenic zeleninové lečo bez zavařování zavařování leča v troubě domácí lečo zavařování jak se dela leco lečo na zavaření leco s horcici jak se zavařuje lečo recept na vyborne leco zavařování zeleninové lečo jak zamrazit lečo zaváření leča zeleninové lečo na zimu

Zapomněl/a jsem heslo